Urban Blomstedt blev vittne till dubbelmordet i Ljungsbro hösten 2013. Han ingrep fysiskt mot dubbelmördaren och har under lång tid kämpat för att få ersättning för psykist lidande, förlorad arbetsinkomst och förstörda kläder. Nu har han fått sin ansökan beviljad av polisen i Östergötland och skänker bort hela belöningssumman till Trygga Ljungsbro och Brottsofferjouren som får dela på 10 000 kronor.
– Grundproblemet i denna härva bestod i alkohol och droger. Ungdomarna i Ljungsbro behöver hållas borta från sånt. Trygga Ljungsbro gör stora insatser för alla ungdomarna här. Allt från nattvandringar till konserter och därför anser jag att de förtjänar en del av belöningen, säger Urban Blomstedt.
Även Brottsofferjouren får en del av pengarna.
– De hjälpte mig väldigt mycket. Allt från att författa brev, få tillbaka pengar för taxiresor, till att skriva ansökningar om ersättning. Därför ville jag ge även dem en del av belöningen som tack, förklarar Urban Blomstedt.
I förra veckan hörde polisen av sig och frågade efter kontonummer, men än så länge har inga pengar dykt upp. Urban Blomstedt däremot har redan skickat iväg belöningssumman till både Trygga Ljungsbro samt Brottsofferjouren.
– Jag litar på att pengarna dyker upp förr eller senare, nu när ansökan äntligen är beviljad. Semesterlönen har precis inkommit, så jag såg ingen anledning till att vänta, säger han.
Den totala ersättningen landar på 25 000 kronor. Belöningssumman ligger på 10 000 kronor som Urban Blomstedt får som tack för sitt ingripande som ledde till att polisen senare kunde ta fast mördaren. Han får även 10 000 kronor från Trafikskadenämnden för sveda och verk som ska kompensera för allt psykiskt lidande och obehag i samband med och efter händelsen. 5000 kronor får han som kompensation för förstörda kläder och förlorad arbetsinkomst.
– Det var inget tvivel om att jag hade rätt till ersättning. Det finns redan en paragraf som reglerar detta. Trafikskadenämnden har ett schablonavdrag jag bland annat använde mig av för att räkna ut vad jag borde få för ersättning. Jag är glad att jag fick så bra hjälp av Brottsofferjouren i den här processen, säger Urban Blomstedt.
Det var i januari 2014 som han började kämpa för någon form av ersättning från polisen. På grund av att han räknades som vittne och inte som brottsoffer så upplevde Urban Blomstedt att han lämnades åt sitt eget öde och inte fick någon hjälp av polisen.
– Det är helt ruttet att man ställer upp och vittnar, larmar, hjälper polisen att hitta mordvapnet och visar vart mördaren sprang iväg och så får man varken hjälp eller ersättning efteråt. Jag var exempelvis tvungen att gå under jorden i tre månader medan förundersökningen höll på. Jag var ett viktigt vittne och kunde inte prata med någon om det som hade hänt. Det var skitjobbigt. Jag mådde jättedåligt av det.
När Urban Blomstedt var 20 år blev han misshandlad och hamnade i en polisutredning för första gången.
– Jag blev behandlad så pass dåligt att jag snarare kände mig som förövaren och inte som offret. Samma sak skulle inte få hända igen. Denna gång har jag kämpat och krävt det jag har rätt till.
Hur känns det nu då när de beviljat dina krav på ersättning?
– Det känns ju såklart bra, men jag tycker det är väldigt dåligt att det tagit så lång tid. Polisen svarade inte på flera månader så jag vet inte om det ramlade mellan stolarna. Jag har även ett brev liggandes hos regeringen sedan tre månader tillbaka som fortfarande ingen har svarat på, säger Urban Blomstedt.