Han siktar på 200 butiker

Hans obemannade mataffär gör succé i Ekängen. Nu ska konceptet spridas – över hela landet. "På sikt kan kedjan rädda glesbygden från avfolkning", säger Edvin Johansson.

Området är bevakat av övervakningskameror och när affären är stängd mellan klockan 23 och 05 är lokalen larmad via en larmcentral.

Området är bevakat av övervakningskameror och när affären är stängd mellan klockan 23 och 05 är lokalen larmad via en larmcentral.

Foto: Carina Glenning

LINKÖPING2019-02-18 10:30

Förra året öppnade ingenjörsstudenten Edvin Johansson en liten mataffär, en Auto_mat, i Ekängen. I butiken, en attefallsstuga på 22 kvadratmeter, finns alla basvaror ett hushåll behöver – och mer därtill. Affären är obemannad och för att komma in krävs ett mobilt bank-id. Betalar gör kunderna i en vanlig självbetjäningskassa. Den lilla butiken har i snitt 85 kunder per dag. Nu vill Edvin göra företaget till en franchise. Han har kontaktat Sveriges alla kommuner för att få hjälp med att peka ut behovsområden i landet. Edvin vill inte avslöja exakt hur många kommuner som är intresserade.

Men ungefär, är det två eller snarare 50?

– Om jag säger så här då: Det är över 50 kommuner som är intresserade.

Det stora intresset har gjort att han nu planerar att pausa sina studier som civilingenjör och satsa helhjärtat.

– Min vision är att Sverige har 200 butiker inom tre år.

Edvin Johansson ser många fördelar med franchise.

– Att butiken har en lokal ägare skapar goodwill. Dessutom känner han eller hon området mycket bättre än vad jag någonsin kommer att göra.

Grönsaker, mejeri och bröd är det som går bäst i butiken. Edvin lyssnar på kundernas önskemål och sedan starten har han utökat sortimentet en hel del.

– Det fanns två utvägar för det här projektet. Det fanns risk att butiken bara skulle ha nyhetens behag. Nu blev det tvärtom. Jag ser en ökande trend i kundtillströmningen. Det har blivit en vana för många att handla här.

Eftersom personalkostnaderna är obefintliga ligger priserna på samma nivå som i vanliga småbutiker. En drivkraft för Edvin är att bidra till en mer levande landsbygd.

– Många lanthandlare har idag svårt att få ekonomisk lönsamhet i sin verksamhet. På många håll är också kundunderlaget för litet för en traditionell matbutik.

Finns det risk att du konkurrerar ut små närbutiker?

– Nej, det tror jag inte. Det här är en butikslösning för platser där det inte finns någon butik sedan tidigare. Jag ser det mer som ett komplement till det nuvarande systemet.

Dessutom tror Edvin att butiken kan skapa jobb, och han vill gärna att många av varorna ska komma från lokala producenter.

– I förlängningen kan affären skapa fler fördelar. En mataffär gör ett område mer attraktivt. Då byggs det mer, kanske inrättar man en förskola etcetera.

De nya butikerna ska bli 44 kvadratmeter, ha ett inbyggt lager och ett så kallat fullvärdigt sortiment.

– Kunden ska inte behöva åka någon annanstans för att handla. Det ska finnas allt man behöver. Men självklart kommer det inte finnas fem olika märken av varje produkt.

Den begränsade valmöjligheten ser han som en fördel. Här finns inte tre olika sorters röda linser att välja på, utan en. Kunderna behöver inte korsa en stor parkering, gå genom ett stort varuhus eller stå i kö.

– Jag har faktiskt tagit tid på hur lång tid det tar att köpa en liter mjölk. 50 sekunder är rekordet, säger Edvin med ett skratt.

Det är viktigt för Edvin att butikerna blir enhetliga.

– Som kund ska man kunna förvänta sig en viss standard när man besöker en Auto_mat.

Kunden Daniel Stenvall betalar för två limpor färskt bröd. Han handlar ofta i butiken.

– Jag avskyr att åka och handla, så det här är helt perfekt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om