Han sågar berget – med en vajer

Istället för att spränga berget mitt i stan har Åhlin & Ekeroth hyrt in en maskin som sågar. Den är tyst, det skakar inte och det blir en vacker yta där berget klyvs.

Thomas Hedberg, produktionschef vid Åhlin & Ekeroth.

Thomas Hedberg, produktionschef vid Åhlin & Ekeroth.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-03-18 13:30

Husbygget i korsningen Rosengatan/Lasarettsgatan – granne med Folkungavallen – kräver lite extra. Hela Ramshäll är byggt på samma berggrund. En sprängladdning vid Rosengatan 1 gör att hela området skakar.

Därför har Åhlin & Ekeroth hyrt in en maskin från företaget Uppländska berg. Maskinen driver en vajer av gummi, stål och diamant som sågar genom berget.

Markus Johansen sköter den, han bor egentligen i Kopparberg men just den här dagen sågar han i Linköping. Oftast arbetar han i Stockholm. Ju mer tättbebyggt desto knepigare blir det att spränga.

Nu låter han sågen gå några timmar tills han sågat sig genom berget. Därefter kan sprängaren göra sitt jobb. Det krävs fortfarande dynamit, men sprängningen sker då i det berg som sågats loss och därför fortplantas inte vibrationen.

Åtminstone inte lika mycket.

För säkerhets skull sitter mätinstrument på byggnaderna i området.

– Just i dag mäter vi på elva hus. Det är för att vara säkra på hur mycket vi påverkar, säger Thomas Hedberg, produktionschef vid Åhlin & Ekeroth.

De har fått i uppdrag av Riksbyggen att bygga de 35 bostadsrättslägenheter som ska stå klara hösten 2018.

För Markus Johansen som sköter maskinen är uppdraget vid Rosengatan över på drygt en dag, dagen därpå ska han till Universitetssjukhuset för att lägga ett ovanligt stort snitt.

– Där blir det nog över tusen kvadratmeter, kanske femtonhundra, säger han.

Om han har tur håller en vajer för hela snittet.

– Men man vet aldrig, det beror på hur hårt berget är. Ibland håller den länge, ibland måste jag byta när jag sågat 300 kvadratmeter.

För Åhlin & Ekeroth blir sågningen betydligt dyrare än att bara använda dynamit – det är därför metoden mest används i stan.

Såga med vajer

Först borras två kärnhål, alltså hål där en kärna av berg plockas ut. Hålet kan vara tio meter rakt in i berget och blir 47 mm stort, det borras ett från sidan och ett uppifrån. Mätningen är noggrann eftersom dessa två hål ska mötas nere i berget. Genom detta hål träs vajern, för att få igenom den används vatten och ibland – om borret inte gått rakt – ett tunt murarsnöre. Ibland går borret alltför snett genom berget och då är det bara att borra på nytt. Under hela sågningen måste vajern hållas spänd, därför står maskinen på en bit räls och efter några timmars sågning måste vajern helt enkelt kortas av. Ungefär tio meter klipps bort varje gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!