Han lurade döden flera gånger

Mietek Grocher föddes i Warszawa, Polen. När han var tolv år invaderades landet av nazisterna. På Katedralskolan berättar han för eleverna hur han överlevde nazistlägren.

– Det var inte bara judar och zigenare som gasades ihjäl. Det var många kristna också, ska ni veta, säger Mietek Grocher.

– Det var inte bara judar och zigenare som gasades ihjäl. Det var många kristna också, ska ni veta, säger Mietek Grocher.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-01-26 21:00

– Jag överlevde tack vare min pappa, säger Mietek Grocher med darrig röst.

Mietek Grocher överlevde nio koncentrationsläger, men det gjorde inte hans familj. Hans röst, som brister i sorg varje gång han nämner sin familj som han förlorade, ekar i aulan. Eleverna från årskurs tre är märkbart berörda av det han berättar. De sitter tysta och lyssnar intensivt. När Mietek Grocher beskriver hur nazisterna torterade barn och kvinnor grimaserar de av avsky.

– Det jag berättar för er är en liten bråkdel av vad nazisterna gjorde på lägret, säger Mietek Grocher.

Mietek Grocher föddes 1926 i Warszawa i Polen. När han var tolv år bröt kriget ut och judarna utsattes för trakasserier och förföljelse. Han bevittnade och genomled en tid av diskriminering och sadistisk våld. Han var nära döden ett flertal gånger, men i vad som kan beskrivas som ett mirakel lyckades han rymma från en gaskammare. Så vitt han vet är han den enda som har lyckats rymma därifrån. I stället hamnade han på arbetssidan i Majdaneks koncentrationsläger.

En kristen man från Tjeckoslovakien såg hur Mietek sprang för sitt liv bort från vakten som sköt efter honom, och lyckades gömma honom bland de andra fångarna.

– Det var inte bara judar och zigenare som gasades ihjäl. Det var många kristna också, ska ni veta.

Mietek återförenades med sin pappa, men hans syster och bror hamnade i Auschwitz och hans mamma slogs ihjäl. Saknaden efter den familj han en gång hade gör att hans röst brister igen.

– Min pappa var min trygghet. Trots att det inte var tryggt på lägren, var min pappa en trygghet för mig.

Kriget spred sig allt mer över Europa och 1945 kapitulerade Tyskland.

Mietek Grocher överlevde krig, svält, sjukdomar och flera koncentrationsläger. När han kom till Sverige gifte han sig och skaffade barn. Han fick tillbaka glädjen och tryggheten i sitt liv.

– Jag har bott i Västerås i 65 år, men för tre år sedan flyttade jag till Stockholm för att komma mina barn och barnbarn närmare.

90-åriga Mietek Grocher är en av tio överlevare i Sverige som orkar föreläsa om förintelsen. Han säger att det finns andra överlevare, men att de inte orkar eller är för sjuka för att prata.

– Vi är inte många kvar som kan berätta det här. Men vi måste, säger han.

I boken "Jag överlevde" finns det mer att läsa om Mietek Grochers överlevnad.

Förintelsedagen

Den 27 januari 1945 befriades de som satt i koncentrationslägret i Auschwitz.

Heinrich Himmler, Adolf Hitlers högra hand, var den huvudansvarige för Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger.

Sedan 2005 är 27 januari deklarerat av FN som internationella minnesdagen för förintelsens offer.

"Jag överlevde" är en bok som Mietek Grocher skrev för att berätta sin historia.

Mietek Grocher än av cirka tio överlevare i Sverige som orkar berätta sin historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!