Runt gården Berg 1 breder östgötaslätten ut sig åt alla håll. Och det var när Gunnar Nordanskog och hans fru tog över hustruns släktgård i Rappestad 2019 som beslutet att lämna arbetet som stiftsantikvarie började växa fram. Först gick han ner i arbetstid, men den sista februari slutar han sin tjänst för gott.
– Det var ett ganska enkelt beslut. Jag har trivts bra, men känner att jag gjort mitt, säger han.
Vad gör en stiftsantikvarie?
– I huvudsak kan man säga att jag har hjälpt församlingarna att ta hand om sina kyrkor.
Renoveringen av Åtvids stora kyrka samt Älvestads kyrka efter den förödande branden 2007 är några exempel han lyfter fram.
Och kyrkorna kommer även i fortsättningen att vara högst närvarande i Gunnar Nordanskogs vardag. Från gårdens ägor har han uppsikt över inte mindre än sex stycken – Ledberg, Rappestads, Västerlösa, Björkeberg, Älvestad och Flistad.
Här omringad av kyrkor ska ha nu ta hand om gården. Själva jordbruksdelen är utarrenderad sedan länge. Men här finns höns, en biodling och så bryggeriet i en smedja han själv byggt om från grunden.
– Vi har bryggt både öl och mjöd till husbehov även innan vi flyttade hit, men nu är tanken att skala upp, berättar Gunnar Nordanskog.
Men det handlar fortfarande om en småskalig verksamhet, betonar han. Förhoppningen är att alla tillstånd ska vara klara till sommaren så att Rappestad Berg kan invigas då, med såväl honungsproduktion som öl, cider och mjöd.
Mjöd, som ibland även kallas honungsvin, är Gunnar Nordanskogs egen favoritdryck.
– Det är ju väldigt speciellt. Man måste vänja sig vid smaken, lite som med svår whisky. Man kan dricka den kall, varm, stilla eller kolsyrad, förklarar han.
Själv föredrar han dricka mjöd stilla med is, gärna med lite kastanjepulver för att balansera honungens sötma med lite bitterhet.
Den hembryggda mjöden från gården är döpt till Arvid, efter ett av familjens barn.
– Det är ju även ett fornnordiskt namn, vilket passar bra till just mjöd.
De olika ölsorterna är däremot uppkallade efter låtar av Bonnkapälle. Stadens anrika studentorkester där Gunnar spelat tuba sedan gymnasietiden. Ölen heter alltifrån "Denten", "Ankart" och "Stjärnan" till "Jolly Bob" och "Anne-Marie".
– Men vi har inte rett ut det där med upphovsrätten riktigt än. Men jag tror inte att de blir några problem, flera kapällister har redan varit här och provsmakat.