Han kunde ha drunknat – nu slår han larm

Tre personer krävdes för att lyckas med den dramatiska räddningen – men kommunen vill inte höja säkerheten på platsen.

Känner sig maktlösa. Janne Lantz och Peter Magnusson vill att kommunen ska ta ansvar.

Känner sig maktlösa. Janne Lantz och Peter Magnusson vill att kommunen ska ta ansvar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-07-01 18:30

Som vanligt träffas Peter Magnusson, 61 år, och Janne Lantz, 52, vid vattnet nedanför Kallerstadsbron. De har varit goda vänner i över tjugo år och fiskar tillsammans i Stångån flera gånger i veckan.

– Vi är här nästan varje dag när isen inte ligger tjock, förklarar Peter.

Det var under en fiskestund i början av maj som Jannes spö fastnade på botten. När Janne, som har problem med ryggen, skulle veva tillbaka linan klarade han inte av att hålla emot. Han drogs med när spöt rycktes från hans armar och föll två meter ner i det tolvgradiga vattnet.

– Det kan vara väldigt strömt här, så fort jag fick upp huvudet över ytan drogs jag ner igen, berättar Janne.

Krävdes tre personer vid räddningen

Bara en bit bort längs med kajkanten befann sig Peter Magnusson och en annan gemensam bekant. En förbipasserande skyndade dessutom till för att hjälpa. I ungefär två minuter tvingades de tre se på när Janne kämpade med att inte föras vidare av strömmen.

– Det var otäckt, bilderna spelas fortfarande upp i mitt huvud, säger Peter.

I närheten fanns ingen räddningsutrustning. Kallerstadsbron ligger mittemellan Nykvarns sluss och Linköpings motorbåtshamn. Det är vid dessa platser som närmaste livbojar finns uppsatta, uppskattningsvis 400 meter från varandra.

Till slut lyckades Janne själv få fäste i en utbuktning i kajkanten. Först då kunde vännerna lyfta honom i säkerhet.

– En simkunnig person som jag klarade knappt av att ta mig upp här, vad händer då om det är ett litet barn som trillar i, frågar sig Janne.

Klagade på säkerheten

Peter Magnusson hörde av sig till kommunen bara några dagar efter den omtumlande olyckan. Då uppmärksammade han dem om de självupplevda säkerhetsriskerna vid det populära fisketillhållet. Han gav bland annat förslag om att det borde finnas stegar vid kajkanten.

När vi besöker platsen en regnig onsdagskväll finns där redan fem personer som testar lyckan med sina spön.

– Det är aldrig tomt här. Vi har såklart ett ansvar när vi fiskar, men man undrar ju om kommunen vill ta sitt. Som det ser ut nu är det en dödsfälla, säger Peter.

Kommunen har inte agerat

I sitt svar till Peter hävdade kommunen att det redan fanns platser med trappor vid kajen. Men området vid Kallerstadsbron saknar faktiska hjälpmedel för att ta sig ur vattnet. Detta trots att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i sin guide till ökad vattensäkerhet, rekommenderar ett avstånd på 50 meter mellan stegar vid kajpromenader.

– Ett problem med trappor och stegar är att de inbjuder till badande. Det är något vi vill undvika vid högre kajkanter, säger Jimmy Johansson, avdelningschef på drift och underhåll.

Vid den näraliggande Nykvarnsparken arrangeras med jämna mellanrum konserter och andra festligheter, som besöks av såväl vuxna som unga. Kommunen menar att de tar extra hänsyn till barns säkerhet i sina beslut.

– I det här fallet så handlar det oftast om privata evenemang. Generellt så hänvisar vi till den enskildes och förälderns ansvar, även om vi såklart vill dra vårt strå till stacken.

Vid årsskiftet gjorde drift- och underhållskontoret en genomgång av säkerheten vid Stångån. Bland annat sattes nya livbojar upp på fler platser längs med vattnet, men inte i närheten av Kallerstadsbron. Jimmy Johansson utesluter dock inte att åtgärder kan vidtas i framtiden.

– Vi gjorde den här ursprungliga bedömningen. Men utifrån informationen nu så kan det finnas ett behov att titta närmare på sträckan framöver.

Säkerhetsrisk. När Janne Lantz ramlade i vattnet fanns ingen livboj i närheten.
Säkerhetsrisk. När Janne Lantz ramlade i vattnet fanns ingen livboj i närheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!