Han krävs på 1,25 miljoner kronor

Två år efter att Boris Topic sålt sin lägenhet i centrala Linköping fick han ett skadeståndskrav. Summan: 1 250 000 kronor. Det visade sig att bostaden som han köpt och senare sålt inte var en lägenhet, utan ett hotellrum.

"Den som skadat någon ska återställa skadan. Men det är inte jag som gjort skadan", säger Boris Topic.

"Den som skadat någon ska återställa skadan. Men det är inte jag som gjort skadan", säger Boris Topic.

Foto: Ebba Örn

Linköping2019-08-01 19:00

När Boris Topic vintern 2016 sökte bostad i Linköping räckte banklånet precis till en av de nya bostadsrätterna i den gamla hotellbyggnaden på Repslagargatan 5. För drygt en miljon kronor fick han rum, kök och badrum på vad som uppgavs vara 17 kvadratmeter. I augusti 2017 sålde han lägenheten för att flytta ihop med sin flickvän. Men i februari 2018, nästan exakt ett halvår efter att han lämnat över nycklarna till de nya ägarna, kom ett brev.

– Köparna ville reklamera lägenheten. De förklarade att det enligt Linköpings kommun saknades bygglov för lägenheterna i hotellet och att det kunde drabba dem ekonomiskt och att de eventuellt skulle återkomma med en hävning av köpet.

LÄS MER: Styrelseordförande: "Det är en soppa"

Till en början var Boris Topic säker på att det handlade om ett missförstånd, men i kontakten med köparna framkom nu information som var ny för honom. Den vintern hade det blivit känt för medlemmarna i bostadsrättsföreningen att lägenheterna i det gamla hotellet inte var godkända som permanenta bostäder, utan endast fick användas som tillfälligt boende, exempelvis hotell eller företagshotell. Lägenheten som Boris Topic köpt och senare sålt var alltså inte en lägenhet, utan ett hotellrum.

– De nya ägarna sa att jag inte skulle oroa mig, utan att jag skulle skicka samma reklamationsbrev till de som sålt mig lägenheten. På så sätt skulle vi nå högst upp i kedjan av säljare, tills det att kravet landade på den som sålt lägenheterna från början.

Samtidigt pågick febril aktivitet inom bostadsrättsföreningen med att försöka lösa den situation som många medlemmar befann sig i. Det hade visat sig att tidigare styrelseledamöter, enligt den nya styrelsen, troligen känt till avsaknaden av bygglov, men också att lägenheterna i den gamla hotellbyggnaden var mindre än vad som uppgetts vid bostadsrättsföreningens bildande 2013. Under hösten 2018 lämnade bostadsrättsföreningen in en polisanmälan om misstänkt ekonomisk brottslighet. Kommunens beslut kvarstod; lägenheterna i hotellbyggnaden kunde inte beviljas bygglov, såvida de inte byggdes om avsevärt exempelvis slogs ihop till större lägenheter.

LÄS MER: Sålde hotellrum som lägenheter.

För Boris Topic kom den verkliga smällen mitt i högsommaren 2019. Den här gången var det ett brev från köparnas advokat som landade på hans dörrmatta, med ett krav på att hela köpesumman ska vara överförd senast den 12 augusti 2019. I brevet förklaras att bostadsrättsföreningen åter ansökt om bygglov för lägenheten men fått nej av kommunen. Bostadsrätten saknar därmed reellt värde, konstaterar advokaten.

– Det här är inte rätt. Jag har inte de pengarna och framförallt är det här något som legat utanför min kontroll och vetskap – det var ett halvår efter att jag sålde lägenheten som det här uppdagades. Samtidigt har jag förklarat att jag sympatiserar med dem, det hade lika gärna kunnat vara jag som var i deras situation, säger Boris Topic.

Vilket ansvar hade du som säljare?

– Det är mitt ansvar att lägga fram all information som jag har när jag säljer lägenheten. Det gjorde jag. Den som skadat någon ska återställa skadan. Men det är inte jag som gjort skadan. Jag kommer bestrida deras krav även om det går till domstol.

Enligt Magnus Melin, vice ordförande för Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, måste en bostadsrätt gå att använda på det sätt som förutsattes vid köpet. En bostadsrätt som marknadsförs som en bostad ska alltså gå att använda för boende.

– Säljaren kan vara helt omedveten om den här typen av fel och ändå vara ansvarig. Man kan bara kräva ansvar av den som man har ett avtal med, det vill säga den som man köpt en bostad av. Och enligt köplagen ska ett fel som huvudregel reklameras senast två år efter avlämnandet, sedan utsläcks i regel den rätten.

Vilket ansvar har mäklaren?

– Mäklaren är normalt inte skyldig att undersöka om det finns bygglov, men om mäklaren känner till eller borde ha känt till att bygglov saknas, måste mäklaren informera om det. Många tror att mäklaren och säljaren har samma ansvar, men så är det inte.

Vi har varit i kontakt med köparna av Boris Topics lägenhet, som varken vill kommentera situationen i bostadsrättsföreningen eller kravet på köpesumman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!