Att majoriteten "Koalition för Linköping" på egen hand bestämt att en chefstjänsteman ska bort har rört upp känslor.
– Man ska vara medveten om att omsorgskontoret i Linköping ligger i framkant i Sverige. Linköpingsmodellen är ett begrepp så ingen kan säga att de gjort ett dåligt jobb, säger Fredrik Lundén.
– Tillsättningar och avsättningar av chefer är en fråga både för majoritet och opposition och jag har inte hört ett enda klagomål på Peder Ellison förrän jag fick höra att hans förordnande inte skulle förlängas, fortsätter han.
Fredrik Lundén är upprörd över att han inget fått veta. Det första brevet som Peder Ellison skickade kom i december men den politiska majoriteten behöll informationen för sig själva.
– Jag fick veta detta den 19 januari och då var det Peder Ellison själv som berättade det för mig.
Därefter har Fredrik Lundén läst de tre brev som skickats.
– Bilden av toppstyrning har förstärkts efter att jag läst breven. Jag kan inte se att Daniel Andersson kan sitta kvar och jag kan heller inte se att Eva Lindh kan sitta kvar som har känt till det här sedan mitten av december och inte gjort någonting, säger han.
Politikerna har organiserat sig så att Eva Lindh har ett övergripande ansvar för både äldrenämnden och omsorgsnämnden. På så sätt blir hon överordnad Daniel Andersson och därför har hon, enligt Fredrik Lundén, ett ansvar i den här frågan.
Eva Lindh har dock inga planer på att avgå – framför allt inte på uppmaning av Fredrik Lundén.
– Och när det gäller processen kring den här chefen så är det en avvägning av vad som ska sägas eller inte sägas och det är av respekt för de inblandade. Vi går inte bakom ryggen på oppositionen och det vet Fredrik Lundén. Vi har gjort så som jag uppfattat att man brukar göra, säger Eva Lindh.
Peder Ellison har, liksom alla andra chefer i kommunen, ett tidsbegränsat förordnade som chef. När det upphör har de fortfarande kvar sin anställning i kommunen.