I helgen anordnas Norrköpings mat- och dryckesmässa Makalöst gott för andra året i rad. Mässan arrangeras på Louis de Geer och gästas i år av kändiskockarna Paul Svensson, Alexandra Zazzi och bagaren Sébastien Boudet.
– Det är jättespännande att vi ska köra igen! Det finns så många duktiga kockar i länet och att de får komma fram på det här sättet känns väldigt roligt, säger Louise Ridderström på Östgötamat.
En stor del av mässan handlar om att lyfta fram regionala och lokala produkter och råvaror, men bjuder på samma gång in till nyskapande. Bland de över 40 utställarna finns allt ifrån kroppkakor till lakrits och choklad.
– Det här är en fantastisk möjlighet att skapa möten mellan producenter och konsumenter. Idag har vi hamnat väldigt långt från produktionen, och det här är en möjlighet att skapa relationer, att få veta hur utställarna tänker kring produktionen. Det skapar en trygghet för konsumenterna, säger Louise Ridderström.
Mässan når sin kulmen under lördagen, när det är dags för final i tävlingen Årets Östgötakock. Nytt för i år är ett ökat fokus på de senaste årens gröna mattrender, och förrätten ska vara vegetarisk.
– Det ligger verkligen rätt i tiden och vi ser att grönsaker blir allt viktigare på restaurangen. Det blir vanligare att folk är ”Stockholms-vegetarianer”, det vill säga att man äter kött ibland. Så det känns kul att vi har anammat det vegetariska i tävlingen.
En av finalisterna i årets tävling är Kristoffer Backlund som är kock på ModMed Scandic City i Linköping.
Hur har du förberett dig inför tävlingen?
– Det blev egentligen ganska spontant, jag bestämde mig för att ställa upp i tävlingen för en månad sedan och skickade in mitt bidrag samma dag.
Vad innebär kvalitet för dig?
– För mig handlar det om respekt. Respekt för maten och råvarorna, hur djuren har växt upp och hur man har hanterat råvarorna. På andra sidan handlar det sedan om hur maten levereras till gästen, det är en annan form av kvalitet och kännetecknar själva hantverket. Kvalitet måste finnas på båda sidorna, det går inte att göra något bra av något dåligt även om man är en jäkligt duktig kock.
Vad tror du om dina chanser på lördag?
– Jag tror på mig själv. Jag vet vad jag står för och jag vet att det är bra, så det återstår att se vad juryn säger.