Jonglören och Linköpingsbon Emil Dahl har jonglerat sedan han var sju år gammal. Fram till han fyllde 19 år var han helt självlärd i konsten. När han fyllt 19 flyttade han till Köpenhamn för att gå på en förberedande cirkusskola. Han har även studerat jonglering i Kiev och tog sin kandidatexamen i Stockholm på Dans och Cirkushögskolan. I de olika utbildningarna har det varit viktigt att lära sig grunder i andra konstformer, som teater och dans, samt hur man jobbar tillsammans med andra akter.
– Jonglering är bara en del av cirkus. Det är viktigt att lära sig hur man jobbar ihop, säger Emil Dahl.
Karriären inom jonglering började direkt efter examen i Stockholm. Sedan dess har han rest runt i hela världen, men haft sin bas i Stockholm.
Genom åren har han jonglerat med allt från bollar till glasögon, men efter han såg favoritjonglörerna Sean Blue och Patrik Elmnert jonglera med ringar, bytte han bana. Emil Dahl valde att enbart jobba med ringar.
– Jag insåg vad jag ville göra och det var att jag ville skapa vacker jonglering. Ringarna är den visuellt vackraste.
Emil förklarar att det är tack vare att han testat att jonglera med olika objekt, som han nu känner starkare i sitt val av ringar.
Som jonglör vill Emil Dahl utveckla sina akter, med mer avancerade tricks. Trick som kan ta år att bemästra. Främst handlar det då om att jobba med balansen och sedan testa de möjligheter som finns med ringarna.
– Jag skapar jonglering utifrån möjligheterna, inte utmaningarna. Jag frågar mig själv vad som är möjligt med ringarna.
I mars bytte Emil Dahl bas från Stockholm till Linköping. På lördag har Emil en workshop för personer, stora som små, som är intresserade av att lära sig jonglera. I år har han tagit det lugnt och fokuserat på att bygga upp en helt ny show på 45 minuter, en show han kallar "Holy", hemma i Linköping. Till hösten återvänder han till Tyskland i två månader för att uppträda.
Att sätta mål karriärmässigt är Emil Dahl inte intresserad av, utan för honom handlar allt om den tekniska och den konstnärliga aspekten.
– Rent tekniskt sätt har jag målet att hålla trippelbalansen längre, klassiska mål är att öka antal objekt och det konstnärliga målet är att avsluta Holy och göra det lika bra som jag drömmer om.