Han jobbade utan lina och bröt ryggen

"Jag ska bara...det går fort", det känner alla igen. Men i byggbranschen kan konsekvenserna vara förödande. För ofta när byggpersonal "ska bara" minskar medvetenhet om säkerheten.

Föreläsare. Gör inte det som "går fort" uppmanar Andreas Nilsson på Världsdagen  för säkerhet.

Föreläsare. Gör inte det som "går fort" uppmanar Andreas Nilsson på Världsdagen för säkerhet.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-04-29 06:30

Det skriver Andreas Nilsson, 24, under på. Som plåtslagarlärling skulle han bara skruva ytterligare tre skruvar på ett tak. Det var den 27 oktober 2009. Hans mycket äldre och erfarna kollegor, som jobbade med honom på taket, gick ner för att äta lunch.

Andreas Nilsson hann med att skruva två. Sedan ramlade han ner från taket och bröt ryggen.

– Som 18-åring ville jag jobba under höstlovet och tjäna lite pengar. Det var hos ett företag där jag hade en praktikplats. Vi jobbade på en villa, som inte var alltför hög, men det fanns varken säkerhetslinor eller byggställning, berättar Andreas Nilsson.

Corren möter honom på Kongress och konsert där arbetsgivarnas branschorganisation Byggindustrier tillsammans med Byggnads och Arbetsmiljöverket har anordnat ett seminarium för att uppmärksamma Världsdagen för säkerhet och hälsa i arbetet. Andreas Nilsson är en av seminariets föreläsare som över 80 bygg- och fastighetsföretagare kom för att lyssna till.

Andreas Nilsson sitter i rullstol. Men inte alltid. Trots att han förstörde tre kotor i ryggen och är nervskadad för livet har han lyckats komma tillbaka på fötterna. Med hjälp av benskenor kan han gå, även längre sträckor. Det var en lång smärtsam kamp.

– Jag slutförde min utbildning och ville bli Sveriges första rullstolsburna plåtslagare. Det var dock orealistiskt. Men jag tränade hårt varje dag, ibland flera timmar, och jag gav aldrig upp, berättar han.

Det gav resultat. Sakta med säkert har han börjat kunna stå och gå. Karriären som plåtslagare har Andreas Nilsson lagt på hyllan och börjat studera på distans vid Luleå tekniska universitet. Han läser till hälsovägledare och har kommit en bra bit på vägen. Steget från bygg till akademiker var stort, men efter steget från rullstolen till marken finns det inga steg som är för stora för honom längre.

– Nu är livet kul igen. Jag föreläser om hur viktigt det är att tänka på säkerheten, jag är ett skräckexempel som har slutat bra. Men alla har inte samma tur. Jag tränar fortfarande mycket och föreläser också om vikten av att ta hand om sin kropp. Motion tar bort onda tankar, säger han.

Att öka säkerheten på byggarbetsplatser är ett fokusområde för Byggindustrier. Seminariet är en del av det långsiktiga arbetet.

Byggolyckor

Generellt sker det elva olyckor per 1 000 sysselsatta.

Byggbranschen sysselsätter 320 000 personer.

Årligen dör 5, 6 personer på svenska byggarbetsplatser om man inte räknar utländska arbetare. Med dem blir det 8, 9.

Trenden är att antalet olyckor minskar men när det gäller dödsolyckor kan det variera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om