– Jag är övertygad om att lokalt företagande är nyckeln till att lösa Rumäniens fattigdomsproblem. Det finns många intressanta projekt på gång runt om i Rumänien, och nu arbetar jag med att koppla ihop dem med organisationer som kan stötta dem ekonomiskt, säger Valentin Preda som är på några dagars besök i Linköping.
Han är en välkänd och respekterad affärsman i Rumänien, en person som får borgmästarna att rätta till slipsknuten när han kommer in genom dörren. 44-årige Valentin Preda äger ett konsultföretag i Bukarest där han hjälper utländska företag in på den rumänska marknaden och kopplar ihop dem med lokala företagare. Det har gjort honom välbärgad och för några år sedan kände han att han ville göra något mera, något som kändes viktigare.
– Jag växte upp i ett kvarter där de bodde många romska barn, de var mina lekkamrater och vi gick i samma skola. 2010 bestämde jag mig för att hjälpa de fattiga i Rumänien och bildade en stiftelse för socialt företagande.
Sedan dess lever han ett trippelliv, ständigt på väg mellan kontoret i Bukarest, familjen och de fyra barnen, och små byar på landet där han hjälper till att starta lokala företag.
– Jag förstår människorna, jag kan marknaden och jag har blick för att se om ett företagsprojekt kan fungera. Ofta handlar det om att lära byborna ekonomi så att de agerar långsiktigt och investerar pengarna klokt.
Valentin Preda har ett stort kontaktnät och vet hur man söker EU-medel till olika projekt. Just nu hjälper han till exempel människorna i byn Gradinari att utveckla sitt grönsaksodlande. Han har kopplat ihop dem med en schweizisk hjälporganisation och nu får byborna pengar för att bygga växthus och skapa en effektiv säljorganisation, allt under Valentins handfasta ledning.
Förra året kom han i kontakt med Rickard Klerfors på Hjärta till Hjärta och de fick omedelbart god kontakt. Snart beslöt det att samarbeta.
– Rickard har stor kunskap om Rumänien, och Hjärta till Hjärta arbetar på ett sätt som jag tror på, säger Valentin Preda.
Tillsammans skapar de nu arbetstillfällen i Pauleasca, den by som många av Linköpings tiggare kommer i från. Där ska man starta ett kooperativ där man flätar korgar på traditionellt vis, och korgarna ska sedan säljas i Sverige. Samtidigt ser de till att allt fler parter involveras i arbetet med att stötta de fattiga. Till exempel börjar många studenter på rumänska universitet engagera sig.
– Jag hade 50 studenter som praktiserade på mitt kontor när Hjärta till Hjärta kom på besök. Efteråt kom hälften av dem och sade att de ville vara med och jobba ideellt för att stötta socialt företagande.
Valentin Preda har god kontakt med Sveriges ambassadör i Rumänien, Anneli Lindahl Kenny, som är mycket intresserad av arbetet med fattiga romer. Även hon har varit på besök i Linköping under veckan, och tillsammans träffade de Hjärta till Hjärta för att diskutera det snabbt växande hjälparbetet i Rumänien. Alla är överens om att man måste komma bort från ”jultomtementaliteten”, den välvilliga men i längden destruktiva inställningen att man ska åka runt och ge saker till de fattiga.
– Det här är kapabla människor, vi får inte glömma det, sade Anneli Lindahl Kenny.
Valentin Preda deltog på onsdagens stora konferens om tiggande EU-migranter i Linköping och rörde sig hemtamt bland ministrar och ambassadörer.
– Vi affärsmän måste bidra till samhällsutvecklingen och arbeta för social hållbart företagande. Om vi inte gör det så kommer de rika bara att bli rikare, och fattiga bli fattigare, säger Valentin Preda.