Han fick klappa USA:s atombomb

Den 6 augusti för 72 år sedan föll atombomben "Little Boy" över Hiroshima. Tre dagar senare drabbades Nagasaki av "Fat man". Världen var förändrad. En som haft närkontakt med en atombomb från den tiden är Linköpingsbon Bo Ekberger.

Kusligt. Närmare 40 år efter att atombomberna släpptes över Japan fick Bo Ekberger se en tredje, som skulle ha släppts.

Kusligt. Närmare 40 år efter att atombomberna släpptes över Japan fick Bo Ekberger se en tredje, som skulle ha släppts.

Foto: Erik Windolf

Linköping2017-08-06 11:00

– Det var en slumpeffekt att jag fick se bomben, som var fantastiskt stor. Det gav mig betydligt bättre insikt om bombernas betydelse, säger Bo Ekberger.

Som anställd vid Försvarets materielverk åkte han 1984 till den amerikanska flygbasen Holloman i New Mexico. Syftet med resan var att förnya räddningssystemet och katapultstolen i flygplanet JA 37 Viggen. På flygbasen fanns en lång slädbana där en flygning kunde simuleras och systemen testas. I samband med svenskbesöket bjöds hundra personer in till den plats där man provsprängt en atombomb under andra världskriget. Där fanns också en atombomb från kriget, som aldrig sprängdes. Bo Ekberger fick följa med på utflykten och minns den än idag.

Var det kusligt att vara så nära en atombomb?

– Det är klart. Endast tillfälligheter gjorde ju att den aldrig fälldes.

Bomben som Bo Ekberger såg var desarmerad och han kunde posera med den på bild och klappade den. Något man inte hade velat göra under tiden då den var sprängduglig. Atombomben var laddad med plutonium, precis som bomben USA släppte över Nagasaki.

– Det var häftigt att se en atombomb från just den tiden då andra världskriget pågick, säger Bo Ekberger.

Att Linköpingsbon skulle hamna på Holloman Air Force Base, där han blev inbjuden att se atombombens provplats, har sin logiska förklaring. Redan 1940 inledde han sin yrkesbana inom flygvapnet. Då jobbade han på flygflottiljen F2 med sjöflyg. Efter det har han hunnit med en hel del i sitt 95-åriga liv. Han har arbetat i Kongo under Kongokrisen, i Eritrea samt på Statens haverikommission. Men bäst trivdes han i Etiopien där han som teknisk chef för etiopiska flygvapnet hade ansvar för 17 flygplan och 40 anställda.

Än idag, 33 år efter att Bo Ekberger klappade på en jättebomb i New Mexico, lever hotet om ett kärnvapenkrig kvar.

– Men det är nog bara Nordkorea som vågar inleda det. Deras ledare är ju inte kloka. Vi lever i en riskabel värld, säger han allvarligt.

95-åringen avslutar genom att ställa en retorisk fråga.

– Om de börjar och någon svarar med samma mynt, vad tror du händer då?

Bo Ekberger

Ålder: 95 år och fyra månader

Läser: Dagstidningar

Ser på tv: Historieprogram

Kuriosa: Dekorerad av Etiopiens kejsare Haile Selassie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!