Början av 1960-talet var hektisk för Lasse Ström. Han bildade ett dansband, Lasse Ströms trio, som så småningom blev en kvartett och slutligen Lasse Ströms orkester.
Debuten skedde i Valla koloniområde då trion var ett pausband.
– Publiken tyckte att vi skulle fortsätta efter pausen, det stärkte självförtroendet.
Den andra debuten, med Musikerförbundets tillåtelse, skedde i Rotundan i dåvarande Folkets park. Musiken som spelades var den tidens schlagers och evergreens och melodierna skulle det gå att dansa till. Snart drog orkestern ut på turné i Östergötland och omkringliggande län. Orkestern blev husband på Grottan i Linköping med spelningar varannan–var tredje vecka och snart kom spelningar på nattklubben Lorry.
– Gunnar Hoffsten hjälpte oss att få jobb, förklarar Lasse.
Samtidigt började Lasse på industriskolan på Saab vilket ledde fram till ett jobb som ritare på flygplanssidan.
– Testutrustningen till Draken E som exporterade till Danmark har jag varit med om att rita elritningarna till, säger Lasse.
Nu väntade också värnplikten. Lasse blev underbefäl på I4.
– Skönt att få göra värnplikten i den stad man kände. Och så kände man historiens vingslag: pappa jobbade på trängen.
Upplösningstendenserna fanns i Lasse Ströms orkester. 1966 tog det slut. Men Lasses musikintresse förde honom till NTO där han ackompanjerade gruppen ”Buss på” och blev föreningsinstruktör.
Samtidigt sökte han ett nytt jobb på Folåsa skolhem i Vikingstad.
– Det mest givande jobb jag haft. Hit kom flickor från hela Sverige i åldern 13–18 år. De var vingklippta, en del hade varit prostituerade trots sin ålder. Det förekom droger men det blev värre längre fram när knarket kom.
Efter att under några år sålt arbets- och skyddsutrustning blev Lasse länsnykterhetskonsulent hos ÖLF (Östergötlands läns nykterhetsförbund) 1979. Där blev han kvar i 33 år. Det handlade mycket om utbildning i skolor, hos föräldragrupper, med skolelever och bland värnpliktiga.
Vad var den vanligaste frågan?
– Vad är normal konsumtion? Efter ett par följdfrågor fick man en ganska klar blick över hur mycket personen drack.
Lasse har varit nykterist sedan mitten av 60-talet. En god vän sade att det var slut med drickandet.
– Jag hade ett val och är tacksam över att jag lade av.
Lasse har heller inte haft några problem med ”sommarjobb”. Sedan 1983 har han under namnet Gårdsmusikanterna spelat tillsammans med kompanjonen Jacek Malisz för turister och Linköpingsbor i Gamla Linköping.
– Vi fick också ett uppdrag av Gunnar Elfström: varifrån kommer turisterna? Vi kunde efter sommaren checka av alla Sveriges kommuner, 58 länder och 28 delstater i USA.
Men mest känd är nog Lasse Ström som en av dem som gjorde radiorevyn ”Radio Roxen” i lokalradion under 20 år. Revyn tog upp dagsaktuella ämnen, men gjorde det på ett ”Tage Danielssonskt vis” genom inge l franzéns penna – med mycket värme och hjärta.
– Det bästa berömmet var när kommunalrådet Roland Larsson (C) hade blivit omnämnd i Radio Roxen. Han tackade och sade ”nu vet väljarna vem jag är”.
Radiorevyerna gjorde också att gänget med inge l franzén och Sven Inge Petterson blev efterfrågade med ett liveprogram. Lasse uppskattar att de gjorde 800–900 sådana i de mest skilda sammanhang.
– Idrotts- och hembygdsföreningar, affärer och studieorganisationer ville ha oss som underhållare, säger Lasse och minns en speciell turné för Potatisfrämjandet.
När inge l gått bort fortsatte Lasse och Sven-Inge Pettersson underhålla under flera år.
Ett annat av Lasses intressen är sällskapet Shownarrarna som alltid har årsmötet första februari kl 19.67 för att påminna om när föreningen startade. Idén till föreningen kom från Sven-Inge Pettersson som ville begrava maktkampen som rådde bland revyartisterna så de kunde umgås och ha det trevligt tillsammans. Lasse valdes in 1979 och sitter på stol nummer 17. Sällskapet har också bland annat skänkt pengar till statyn över Tage Danielsson.
– Nästa år blir det 50-årsjubileum som vi ska fira med ett nostalgiprogram. Men det är mycket hysch-hysch kring det än så länge.