Han får makten även över bolagen

I november fick Paul Håkansson jobbet som kommundirektör i Linköping. Nu tar han över även som vd i Stadshus AB.

Dubbelt chef. Paul Håkansson blir både kommundirektör och vd för Stadshus AB.

Dubbelt chef. Paul Håkansson blir både kommundirektör och vd för Stadshus AB.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2017-03-10 15:35

Nuvarande vd för Stadshus AB, Hans Lander, går i pension i maj och efterträds då av Håkansson. Samtidigt går kommunens ekonomidirektör Peder Brandt in som vice vd.

Hur ska du hinna med två jobb, Paul Håkansson?

– Det blir vice vd som gör det mesta jobbet. Det är en ganska vanlig konstruktion, med kommundirektören som vd och ekonomidirektören som är vice och sköter beredningen av ärendena.

Extrajobbet kom inte som någon överraskning för Håkansson.

– Det ingick i anställningsvillkoren som kommundirektör att uppdraget kan komma att utökas och det är det som sker nu.

Stadshus AB ägs av Linköpings kommun och är moderbolag för de kommunala bolagen med Tekniska verken och Stångåstaden i spetsen. Att kommunens högste chef nu blir chef även för den mer kommersiella verksamheten kan ses som en maktförskjutning, från de enskilda bolagen till ledningen i stadshuset.

– Samordningen kommer att öka och om det är positivt eller negativt får väl var och en värdera. Men varje bolags styrelse har ansvar för sin egen verksamhet och det är ju oförändrat. Det finns ingen ambition att minska deras självständighet i de affärer de gör, säger Håkansson.

Knäckfrågan, som kommunledningen hoppas få lättare att lösa med den nya vd-konstruktionen, är hur framtidens investeringar ska finansieras.

– Tittar vi 10–20 år framåt står både bolagen och förvaltningarna – framför allt skola och omsorg – inför stora utmaningar på investeringssidan. Det innebär att frågor om kapitalförsörjning och belåning kommer att kräva ett större och mer samordnat engagemang.

I dag har Linköpings kommun inga lån medan de kommunala bolagen tillsammans har skulder på 16 miljarder – och samtidigt tillgångar som är värda betydligt mer.

Tänker ni er att kommunen ska börja låna pengar, eller är det även i fortsättningen bolagen som ska sköta det?

– Det är just sådana frågor vi diskuterar, men det finns inga svar än. Det finns också en möjlighet att ta in tredje part, att låta andra aktörer gå in med långsiktiga åtaganden, till exempel på fastighetssidan.

Skulle någon annan än kommunen kunna äga den nya simhallen, för att ta ett exempel?

– Det är den typen av frågor som är uppe på bordet. Det finns i dag inga beslut åt något håll, men frågorna måste kunna diskuteras samlat. Det är en av utgångspunkterna bakom att kommunledningen har valt den här konstruktionen för Stadshus AB, säger Paul Håkansson.

Stadshus AB

Stadshus AB ägs av Linköpings kommun och är moderbolag för Tekniska verken, Stångåstaden, Lejonfastigheter, Sankt Kors, Näringslivsutveckling, Mjärdevi Science Park, Visit Linköping, Resecentrum Mark och Exploatering, Linköping City Airport och Linköpingsexpo.

Tekniska verken, Stångåstaden och Sankt Kors har i sin tur ett tiotal dotterbolag, som till exempel Studentbostäder och Dukaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!