Articifiell intelligens (AI) används dagligen av väldigt många människor. När du gör en sökning på nätet, när du chattar med kundsupport, när du får en rekommendation på Spotify, allt är AI. Fredrik Heintz är en av de 52 experter inom AI som har utsetts av Europakommission och som ideellt kommer att ta fram rekommendationer om hur EU får ut största möjliga nytta av AI.
– Vi kommer att vara lite av en "think tank", och förhoppningsvis påverka vilken riktning som EU tar inom frågor som rör AI, säger Fredrik Heintz, lektor inom Artificiell intelligens och integrerade datorsystem på Linköpings universitet.
I uppdraget ingår dels att ta fram etiska riktlinjer som rör exempelvis säkerhet och skydd av persondata, dels att ta fram förslag om hur EU:s användning av AI ska se ut i framtiden.
– Europa har ju varit väldigt framstående inom AI-forskning under lång tid, men nu ser vi att länder som Kina och USA accelererar. Då väcks ju frågan: hur kan vi accelerera snabbare?
All teknik, oavsett om det är en skruvmejsel eller AI, kan användas i positivt och negativt syfte, menar Fredrik Heintz. En viktig del i gruppens arbete är därför att visa hur man minimerar riskerna med AI.
– Den största utmaningen är att människors kunskap om de här systemen ofta är för låg, säger Fredrik Heintz. I flera politiska val har det pågått manipulationskampanjer som påverkar valet i olika riktningar. Det är väldigt viktigt att utbilda i AI, att höja källkritiken.
ebba.orn@ostgotamedia.se