Han blir ordförande i Tekniska verken

Gösta Gustavsson (C) kliver upp ett snäpp och tar över ordförandeklubban i Tekniska verken. Igen. Det är fyra år sedan senast.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-10-30 16:00

Det här står klart efter att Centern har gjort sina interna val till fullmäktige, styrelse och nämnder. Mycket var redan tidigare känt, som att Muharrem Demirok blir kommunalråd och har sektorsansvar för samhällsbyggnadsfrågor i kommunen. Demirok är också föreslagen som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, en post han hade under de åtta år som partiet styrde tillsammans med de andra Allianspartierna i Linköping. De senaste fyra åren har han varit vice ordförande i den nämnden.

Centermötet har också uttryckt en vilja om att Gösta Gustavsson – för övrigt ålderspresident i fullmäktige – ska ta över ordföranderollen i Tekniska Verkens styrelse efter avgående ordförande Rebecka Hovenberg (MP). Det mesta tyder på att de båda även under nästa mandatperiod kommer att utgöra presidium i styrelsen, men då i ombytta roller. Frågan avgörs slutligen i fullmäktige 6 november.

– Vi har haft ett presidium nu med Rebecka som ordförande och jag som vice ordförande, nu verkar det som att vi ska fortsätta att samarbeta och det är jätteroligt. Tekniska Verken är ett spännande, och ur miljösynpunkt, viktigt bolag, och jag känner att vi kan göra mycket för att driva på klimatarbetet i bolaget. Så spännande att jobba med det och verkligen handgripligen se till att det fortsätter att hända saker, säger Gösta Gustavsson

Gustavsson är så kallad ålderspresident eller ålderman, i fullmäktige, vilket betyder att han är den ledamot som varit med längst. I egenskap av detta blir det han som öppnar nästa fullmäktigemöte och får av allt att döma lämna över ordförandeklubban i fullmäktige till partikamraten Lars Vikinge som är föreslagen till posten i kombination med borgmästarrollen.

Centerns lista domineras av män, något partiet är medvetet om enligt Christoffer Rosendahl, politisk sekreterare.

– Vi ser problemet och vi arbetar med det, säger han.

I fullmäktige får partiet åtta ordinarie ledamöter och fyra ersättare. I den gruppen kommer könsfördelningen att vara något jämnare, enligt Rosendahl.

Muharrem Demirok (C) kandiderar till riksdagen.
Muharrem Demirok (C) kandiderar till riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!