– Det känns fantastiskt. Finare uppdrag av det slaget i Östergötland finns väl inte. Och Östergötland är världen för mig, säger Edvard Hollertz som i dag är politisk redaktör för lantbrukarnas affärstidning ATL och som tillträder sin nya tjänst på Corren i höst.
Men för många östgötar är han redan ett bekant namn. Han har sedan 2016 skrivit ledare i Norrköpings Tidningar (NT) och Corren.
– Edvard är ju redan en etablerad röst i Corren så det är förstås en toppvärvning för oss. Med sin resonerande ton och passion för Östergötland går han hem brett hos våra läsare. Räkna med tydligt östgötskt fokus på ledarmaterialet framöver, säger Correns chefredaktör Christer Kustvik.
Som infödd östgöte tänker Hollertz sträva efter att vara så lokal och regional som möjligt i sin nya roll.
– Jag vill ge mig in i frågor som få andra gör. Den nationella debatten är det många som diskuterar och funderar kring men det är inte lika mycket konkurrens om vad som sägs i kommunfullmäktige i Åtvidaberg.
Vilka lokala och regionala frågor är viktigast just nu?
– Det eviga vägvalet, vad är det kommunala uppdraget egentligen? I Linköping ser vi de stora kontrasterna mellan att man å ena sidan talar om skolnedläggningar och å andra sidan samtidigt inviger landets kanske finaste simhall. Ser man till Ydre eller Kisa är situationen en helt annan. Där ser vi snarare att man har svårt att behålla verksamheter för att skogsbolagen breder ut sig och de lokala företagarna inte kan konkurrera om marken.
Och på nationell nivå?
– En sak jag engagerat mig oerhört mycket i på senare tid är livsmedelsberedskapen. Jag begriper inte hur man kan göra analysen att vi hals över huvud måste gå med i Nato samtidigt som vi inte gör samma analys inom livsmedelsområdet. Att se till att vi får vatten och mat på bordet om det blir kris eller ytterst krig är ytterst angeläget.
Du är utbildad agronom. Har du jobbat som det?
– Nej, jag drogs in snabbt i skrivandet. Men jag har ägnat mycket tid åt att skriva om lantbruks- och skogsfrågor och har skrivit en bok om stad/land-konflikten i Sverige så Correns läsare kan nog förvänta sig mer av den varan.
Är du partipolitiskt engagerad?
– Jag har en bakgrund i Moderata ungdomsförbundet och Moderaterna. Men jag har lämnat det aktiva arbetet där sedan ganska många år. Jag är trogen idéerna – men inte ett parti.
NT, ATL och Corren har olika politisk tillhörighet. Ser du något problem med det?
– Jag skulle säga att det är nyansskillnader. Man befinner sig i samma idémässiga härad och vilar på en tradition av borgerliga värderingar: Småföretagande, vikten av ett starkt civilsamhälle, samtidigt som man ska värna om offentliga kärnuppdrag.
Medielandskapet förändras. Har inte ledarsidorna spelat ut sin roll?
– Jag tror de behövs mer ån någonsin. Det politiska samtalet, särskilt på lokal nivå, blir ofta väldigt hätskt, drivet av logiken på sociala medier. Den som skriker högst märks mest. Att i det läget ha en röst som kan stå för de långa linjerna och ha en modererande effekt tror jag är oerhört viktigt.
Sista frågan: Är det något jag glömt att fråga om?
– Jag vet redan nu vad den första texten kommer att handla om när jag börjar på Corren på heltid. Det blir det senaste kommunfullmäktigemötet i Österbymo.
Varför?
– Det är landets minsta centralort. Jag vill försöka visa att det här är en ledarsida för hela utgivningsområdet, för hela Östergötland, säger Edvard Hollertz.