– ”C Linköping” är ett unikt projekt. I dag ligger järnvägen som en barriär i staden, men om man får bort den genom att lägga spåren i tunnlar så har Linköping en möjlighet som få andra städer har: Att låta innerstaden växa rejält, säger Michael Myhré.
Han är projektchef för den stora omvandling och utbyggnad som kommer att prägla Linköping de närmaste 25-30 åren: Ostlänken kommer att ge snabba förbindelser med Stockholm och järnvägen ska enligt planerna läggas i tunnlar under staden. En ny centralstation planeras vid nuvarande Stångebromonumentet, och kring det ska en ny innerstadsbebyggelse växa fram.
– Samtidigt ska den befintliga stadskärnan fortsätta att blomstra, och när järnvägsbarriären försvinner kan stadsdelar knytas samman med innerstaden. Det är viktiga aspekter som inte får tappas bort, säger Michael Myhré.
De olika projekten hänger ihop med varandra och därför har man valt att samla dem under ett namn, ”C Linköping”. Namnet kan också tolkas som "Se Linköping!"
Det är ingen gröngöling som Linköpings kommun rekryterat för att leda det stora och komplexa arbetet. Michael Myhré har gått den långa vägen från snickare och betongarbetare, via arbetsledning till att leda allt fler och större byggprojekt. Han har byggt vattenkraftverk på Madagaskar, avloppssystem i Sydney och en betongfabrik i Malaysias djungler. Han har lett stora byggprojekt i Singapore, Sri Lanka, Island, listan kan göras lång.
– Jag arbetade utomlands i tolv år, större delen av tiden för Skanska. Men till sist började jag längta hem, till årstider, knäckebröd och Kalles kaviar.
Han återvände till Sverige och blev projektchef för Södra länken i Stockholm. Och för några år sedan blev han omtalad efter att ha lett bygget av järnvägstunnlarna under Malmö, Citytunneln, så framgångsrikt att de blev en halv miljard billigare, och blev färdiga ett år tidigare, än planerat. Dessutom blev Citytunneln en succé bland Malmöborna.
Med ett sådant CV är det lockande att starta ett konsultbolag. Och det är precis vad Michael Myhré gjorde, tillsammans med sin hustru. Men så fick han ett telefonsamtal från Linköping, och nu arbetar han sedan snart ett år tillbaka med det som kommit att kallas ”C Linköping”.
– Det är ett jättespännande projekt, med både utmaningar och stora möjligheter. Linköping är en kunskapsstad med ett aktivt näringsliv, med bättre kommunikationer och en utbyggd innerstad får staden en unik möjlighet att utvecklas.
Sedan en tid tillbaka är han och hans hustru Linköpingsbor.
– Ska man vara med och utveckla en stad så ska man också bo i den. Annars blir det inte bra, säger Michael Myhré.
Just nu leder han en grupp på sex personer som byggt upp ett arbetssätt för att leda "C Linköping". Projektet kommer att beröra så många olika verksamheter i Linköping att det måste finnas någon som har en samlad överblick.
– Tanken är att Trafikverket och andra får en tydlig samtalspartner. Till exempel ska det finnas en röd tråd mellan detaljplanerna som berörs av Ostlänken.
Ostlänken ska börja byggas 2017, men om Trafikverket väljer att börja bygget i Linköping är inte bestämt. Eventuellt kan det dröja ytterligare några år innan de första spadtagen i Linköpings stora omvandling tas.
Formellt sett har Trafikverket inte tagit något beslut om att bygga en tunnel, men allt tyder på att det blir så. Just nu pågår förhandlingar om hur den ska finansieras.
– Jag hoppas att förhandlingarna går i lås under 2015. Därefter kan planeringsarbetet sätta i gång på allvar, säger Michael Myhré.