Han är ensam i sin klass

Trots att fastighetsskötare är ett efterfrågat bristyrke är Mohamed Mohamud ensam i sin klass på Ljunkan.

Ensam i årskursen. Mohamed Mohamud stortrivs med sitt gymnasieprogram, men visst är det lite tråkigt att vara ensam i klassen.

Ensam i årskursen. Mohamed Mohamud stortrivs med sitt gymnasieprogram, men visst är det lite tråkigt att vara ensam i klassen.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2016-02-14 14:00

För fyra år sedan drog läraren Feliks Stopar igång VF-programmet på Ljungstedtska skolan. VF står för vvs och fastighet. Han gjorde det därför att han visste att utbildade fastighetsvärdar, fastighetsskötare och fastighetstekniker är efterfrågade bristyrken. Men just nu har han endast en elev i tvåan och fyra elever i trean. Han skulle kunna ta emot 16 i varje årskurs.

Samtliga 13 elever som genomgått utbildningen har fått jobb. Fasta jobb.

– Det är ett mysterium. Senast härom dagen sa såväl RoshanMalalatunga, chef över Linköpings tre Scandichotell, och Bostadsbolaget att de behöver anställa flera fastighetsskötare. Men jag har inga att erbjuda dem!

Den enda eleven i programmets andra år, 20-åriga Mohamed Mohamud, vill gärna göra reklam för vf-programmet.

– En kompis rekommenderade utbildningen, jag kollade upp den och gillade det jag såg, säger Mohamed, som kom till Sverige från Somalia för sex år sedan. Du får lära dig många olika saker, som att laga toalettsitsar, kranpackningar, kakel och puts. Att montera ett tvättställ, ett helt kök och alla hushållsmaskiner. Men också yttre grejer som att sköta gräsmattor och beskära buskar och träd.

– Jag är jättenöjd med utbildningen, säger Mohamed. Men visst är det tråkigt och lite jobbigt att vara helt ensam i årskursen. Det blir en märklig student . . .

Nu är det i sanningens namn inte så att Mohamed alltid sitter helt ensam i lektionssalen. Det finns andra utbildningar som tangerar hans och där undervisningen sker tillsammans med andra yrkeskategorier eller äldre vuxenelever.

En anledning till det skrala elevantalet tror läraren Feliks Stopar kan bero på att många helt enkelt inte känner till utbildningen.

– Många vill bli snickare, elektriker och rörmokare. Men när en fastighet väl är färdigställd måste någon förvalta den så att den inte sjunker i värde och huset förfaller. Det är här vi kommer in. Hos oss får eleverna behörighet att utföra vissa av de moment som en elektriker eller rörmokare normalt gör. I dag tas de flesta fastighetsskötare in "från gatan", men med mina kontakter vet jag att många stora fastighetsbolag söker utbildad personal eftersom de kräver kvalité på utfört arbete.

– Och här utbildar vi ju duktiga allfixare. En stor fördel är om de som väljer utbildningen är öppna och arbetsvilliga, ser möjligheter istället för svårigheter och gillar att ha kontakt med många slags människor. Social kompetens ingår i utbildningen och körkort är förstås A och O.

Ytterligare en faktor som Feliks tror kan påverka utbildningens låga status är att den inte syns i några officiella sammanhang, som tv-program.

– Byggprogram finns det gott om, liksom program om kockar och att baka. Bortsett från "Gustafsson 3 tr", där Robert Gustafsson bland annat spelar en aggressiv fastighetsskötare, kan jag inte komma på något tv-program som tangerar våra yrken.

Mohamed, som har ett försprång i kontakterna med kommande hyresgäster eftersom han pratar både svenska, engelska, somaliska och lite arabiska, har sitt på det torra. Han har redan fått sommarjobb på Scandic i Ryd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om