Han är Englands hetaste bartender

Tillfälligheter och bananskal kan föra en långt. För Linköpingskillen Oskar Kinberg ledde de till att han i dag är hyllad bartender, äger två restauranger i London och just gett ut en cocktail-kokbok.

Råbarkad industristil. Dabbous Restaurant & Bar fick sin första Michelinstjärna bara några månader efter öppnandet 2012.

Råbarkad industristil. Dabbous Restaurant & Bar fick sin första Michelinstjärna bara några månader efter öppnandet 2012.

Foto: Joakim Blockstrom

LINKÖPING2016-09-18 21:00

Det var inte alls meningen att det skulle bli så här. Året var 2005 och Oskar skulle bara dra till London med en polare, efter lumpen på Gotland. Gå en drinkblandarkurs och ha kul i något halvår. Sedan skulle han hem till Sverige igen för att "göra något vuxet, typ plugga och bli nåt".

Men halvåret i London blev till flera år. Oskar visade sig ha smak och blick för cocktails och framför allt för drinkar med lite annorlunda ingredienser. Han lärde sig allt mer, hårdstuderade äldre kolleger, avancerade till mer exklusiva barer, konstruerade sina egna recept och började göra sig ett namn.

Magasinet Glamour utnämnde honom förra året till "UK's hottest mixologist" (Englands hetaste bartender).

Själv är han ödmjuk inför sina framgångar och tycker att han har haft tur.

– Jag var omogen och lat under uppväxten i Duvkullen. Efter mellan- och högstadiet på Folkungaskolan sökte jag till Katedral. Egentligen låg nog naturämnena mig närmast, men jag valde sam ekonomi bara för att jag trodde det skulle vara slappt. Det var det inte och betygen blev därefter. Bland annat fick jag underkänt i ekonomi.

Men i dag äger och driver du två restauranger?

– Otippat eller hur, ha ha! Det bevisar att man kan jobba sig upp till toppen om man gör bra ifrån sig på botten.

Varför blev du kvar i London?

– Det råder en väldigt rolig stämning inom barindustrin. Alla är störda och lite galna, fast på ett bra sätt. Jag trivdes, det gick bra och så småningom bestämde jag mig för att fortsätta på drinkbanan.

Oskars vägar korsades med kocken Ollie Dabbous. 2012 öppnade de tillsammans restaurangen Dabbous Restaurant & Bar i stadsdelen Fitzrovia, norr om Oxford Street. Redan efter några månader fick den sin första stjärna i Michelinguiden och har fått stanna kvar i det fina sammanhanget.

Ollie chefar över maten, Oskar över drinkarna.

– Visst, det är en "fin" restaurang, men stämningen är väldigt avslappnad och soft. Inredningen är lite råbarkat industriell. Gästerna fyller själva på vin. Vi vill att våra gäster ska kunna gå hit ofta, inte bara när det är stor fest.

2014 startade paret ännu en restaurang i samma stadsdel, Barnyard, som erbjuder hemlagad engelsk husmanskost.

Varför en drink-kokbok?

– Jag fick en förfrågan av förlaget och fria händer att utforma den på mitt sätt, lite wild and crazy. Jag jobbar med 25 huvudingredienser, som olivolja, banan, krusbärssylt, nässlor och ärtor. I Cocktail Cookbook finns recept på hur man tillagar dem själv, från grunden. Sedan finns tre drinkrecept till varje huvudingrediens.

Och alla recept är dina egna?

– Ja, alla 75. Drinkar blir så oerhört mycket godare om man tillverkar ingredienserna själv.

Hur ser framtiden ut?

– Jag vet inte riktigt. Brexit kommer att innebära mindre rörlighet, det är tråkigt. Många som jobbar i branschen är ju européer så jag befarar personalbrist om några år. För egen del har jag varit här så pass länge att får jag stanna ändå.

Kan du tänka dig Linköping igen?

– Absolut. Jag har inte släppt kontakten med stan. Två gånger per år åker jag hem. Mina föräldrar och systrar finns ju där. Faktum är att Sverige lockar, jag stänger inga dörrar. Jag kanske kan dra igång ett cocktailställe i min gamla hemstad!

Syskonen om Oskar

Vi bad Oskar Kinbergs storasyskon i Linköping, Karl, Jenny och Hanna att beskriva sin lillebror och fick följande: Rolig, lite speciell, gillar goda grejer, envis, säregen humor, oftast glad, tar snabba beslut, generös, prisomedveten, resultatorienterad och stilsäker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om