Halloween närmar sig – vi reder ut vad som gäller

När ska barnen gå "bus eller godis"? Frågan diskuteras varje år flitigt på sociala medier. Så låt oss en gång för alla reda ut vad som gäller.

Att fira halloween är en rätt ny tradition i Sverige, men att klä ut sig och tigga godis har blivit omåttligt populärt bland barnen.

Att fira halloween är en rätt ny tradition i Sverige, men att klä ut sig och tigga godis har blivit omåttligt populärt bland barnen.

Foto: Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Linköping2022-10-28 17:00

Först en bakgrund. Halloween är en förhållandevis ny tradition i Sverige. Vi importerade den från USA i början av 1990-talet, starkt påhejat av handeln.

Men på samma gång handlar det om en av våra äldsta traditioner.

– Att på olika sätt minnas de döda på hösten har vi gjort väldigt länge. Det går ända tillbaka till det förkristna alvablotet, förklarar Fredrik Gregorius, lektor i religionshistoria på Linköpings universitet.

Halloween är knutet till Alla helgons dag. Själva ordet kommer från engelskans All hallows eve – det vill säga Alla helgons afton. I USA infaller halloween alltid 31 oktober, men i Sverige är läget lite rörigare.

För det första har vi i Sverige både Alla helgons dag och Allhelgonadagen. Alla helgons dag firades fram till 1772 även i Sverige på ett fast datum, 1 november. Då flyttade dagen till en söndag, men sedan 1953 firas Alla helgons dag på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Samtidigt ändrades almanackans namn på 1 november till Allhelgonadagen. 

Upplagt för förvirring redan där, alltså.

undefined
Lilla Aska griftegård är en av de mest besökta platserna under Allhelgonahelgen.

Alla helgons dag firar vi genom att tända ljus på kyrkogården och minnas dem som gått före oss. Det är också en ganska ny tradition; ljuständandet har växt fram under 1900-talet. 

– Traditioner ändras hela tiden och ofta går det fort. När halloween började firas i Sverige på 1990-talet var det mest studenter som tyckte det var kul att klä ut sig och ha fest. Nu har det mer och mer blivit barnens högtid, konstaterar Fredrik Gregorius.

Det var bakgrunden, nu till den springande punkten. När ska vi släppa iväg våra barn på "trick or treat" – eller "bus eller godis" som det översatts till på svenska? 31 oktober? Eller lördagen före 31 oktober? Alla helgons dag? Fredagen före Alla helgons dag? 

– Det har alltmer blivit 31 oktober som gäller även i Sverige. Och det är nog klokt att inte blanda ihop de här två högtiderna. Alla helgons dag kan vara en rätt tung dag för många människor, säger Fredrik Gregorius.

31 oktober alltså, glöm inte det. 

Men så är det förstås det där med att äta godis en måndag ... Dessutom har kanske inte alla föräldrar på din gata koll på vad som gäller. Så vill du hålla dig väl med grannbarnen kan det vara klokt att bunkra godis redan nu. Eller så gör du som en kollega här på tidningen, som vi låter vara anonym:

 – Vi släcker alltid och låtsas att vi inte är hemma ...

undefined
"Det kan vara klokt att undvika att fira halloween på Alla helgons dag, när många minns sina bortgångna släktingar", säger religionshistoriker Fredrik Gregorius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!