28 mars 2015 var det premiär, och sedan dess har föreningen FC Orten öppnat upp Skäggetorpshallen varje lördag. Under förra året kom i snitt 70 ungdomar per kväll. Sedan årsskiftet har de varit närmare 100 stycken varje lördag som samlats för att spela spontanfotboll.
Bakom nattfotbollen står projektet Linköpingsandan, där de unga Skäggetorpsborna Anton Juholt och Mohammed "Hamma" Mohammedian är drivande med stöd av det nationella projektet Goodsports. De sprudlar av entusiasm över vad detta innebär och har redan utökat projektet med barngympa och föräldramotion.
– Det finns de som tror att det inte gör skillnad. Men en kvart, 20 minuters aktivitet i veckan är faktiskt motion, säger Hamma Mohammedian.
– Det är fyra timmar där de svettas, pratar, boundar och bygger broar, säger Anton Juholt, som i vanliga fall jobbar på ABF.
Mer än idrott
Många ensamkommande har börjat dyka upp, och efter att först ha hållit sig för sig själva är de nu en självklar del av sammanhanget. De har också lyckats locka dit en hel del tjejer, och få dem att ta plats bland de ofta mer attitydstinna killarna.
Just killar i åldern 16-18 är något som pekats ut som en nyckelkategori när det gäller ungdomsbrottslighet, eftersom det ofta saknas uppstyrd sysselsättning i den åldern, och Anton och Hamma poängterar att den idrottsliga biten främst är en inkörsport för att nå djupare med det som är riktigt viktigt.
– Sporten är inte fokus. Vi tror inte att vi fostrar 75 Messi. En kille kom i pyjamas och det är klart att han inte kommer att spela i Barcelona, men han kommer inte heller att ge sig på pensionärer i centrum, säger Anton Juholt.
– Vi försöker bryta dåliga mönster. För att lyckas måste man sköta alla delar. Du ska funka i hemmet och som person och sköta skolan, säger Hamma Mohammedian.
"Helt otroligt"
Just att bryta mönster tycks de ha lyckats med. Linköpingspolisen har sammanställt statistik över hur brottsligheten i Skäggetorp förändrats sedan nattfotbollen drog igång, och siffrorna talar sitt tydliga språk. Klottret har minskat med 80 procent, personrånen med 43 procent, bostadsinbrotten med 60 procent. Sammantaget har brottsligheten i området minskat med hälften.
Kriminalkommisarie Håkan Stenbäck är den som ställt samman statistiken, och även om han inte kan garantera att allt handlar om nattfotbollen så är han väldigt glad över både den och siffrorna.
– Det är många unga killar som annars hade drivit omkring i området, så det är solklart att det gör stor nytta. Det kommer 70-100 varje gång, det är ju helt otroligt. Klart att det spelar roll, säger han.
Skulle du vilja se detta i fler områden?
– Ja, gärna. Det är ofta sysslolöshet som gör att det går på tok ibland, och det här funkar jättebra.
Att nattfotbollen är viktig har Linköpingsandan fått kvitto på de få lördagar de pausat. I julas höll de upp i två veckor.
– Man såg det i Skäggetorps centrum. Om vi har 70-100 ungdomar i vanliga fall, så räcker det att 20 av dem hänger i centrum i stället så syns de. De har inte så mycket att välja på. En eller två veckor eller en månad går kanske bra, men sen måste de ha något att göra, säger Hamma Mohammedian.
– Trångboddhet och andra sociala faktorer gör att det kan vara svårt att vara hemma också, säger Anton Juholt.
Vill utvidga
Nu vill de utöka till andra stadsdelar. En grundförutsättning är dock ledare med stark lokal förankring.
– Att vi har kört i Skäggetorp är för att vi kan det bäst. Vi har fler kontakter där och är bättre med kidsen, säger Hamma som har bott 17 år i stadsdelen.
Nu rekryterar de ledare i både Berga och Ryd, som de vill vara mentorer åt.
– Det är väldigt viktigt att kunna inge förtroende. Om jag som är två meter medelsvensson dyker upp inger det inget vidare förtroende, säger Anton som bott fyra år i Skäggetorp.
Många ungdomar i Skäggetorp är skeptiska till kommunen och myndigheter, och tycker att det ofta handlar om snabba punktinsatser utan varaktighet.
– "Är det varje helg? Varje helg!?" frågar de mig. Och när vi inte har kört på ett par veckor ringde de konstant. "Bror, när kommer ni?", säger Hamma.
Anton Juholt och Hamma Mohammedian är väldigt glada för allt som görs i Skäggetorp.
– Vi har påverkat, men det skulle aldrig gå utan samarbeten med kommunen, skolorna, bostadsbolagen och föreningarna, säger Anton.
– Det är så man måste jobba i samhällen. Tillsammans gör vi skillnad, säger Hamma.