På torsdagen beslutade regeringen att landets gymnasieskolor ska gå över till distansundervisning från och med den 7 december.
Paul Håkansson är övertygad om att man i Linköping kommer att kunna hantera det på ett bra sätt, mycket tack vare att man redan förra veckan, efter ett tidigare besked från regeringen, gick över till delvis distansundervisning i kommunens gymnasieskolor.
– Det här blir som en uppväxling, men jag räknar med att vi kan svara upp mot beslutet. Vi har ju också erfarenhet från när det här genomfördes i våras, säger Paul Håkansson.
Borde regeringen ha tagit det här beslutet tidigare?
– Jag har inte underlag att bedöma, men visst kan man tycka att de här två besluten från regeringen som rört gymnasieskolan kommer väldigt tätt inpå varandra.
– Men risken med sådan här krishantering är ju att inte ha uthållighet och fatta för stora beslut för tidigt. Visar det sig att det är en obehövlig åtgärd under dagar, veckor eller kanske någon månad innan behoven stiger så avklingar ju effekten. Så tajmingen är svår.
Däremot hade Paul Håkansson gärna sett mer tydlighet från Folkhälsomyndighetens sida kring smittsamheten bland barn och ungdomar. Rönen om att viruset knappt sprids alls bland förskolebarn och dagens beslut att stänga alla gymnasieskolor tycker han inte riktigt rimmar och leder till en stor oro inom skolan.
– Å ena sidan säger man att "barn smittar inte så det är ingen fara för personal i förskolan". Å andra sidan kan dagens beslut tolkas som att det är väldigt smittsamt bland gymnasieungdomar. Så var går gränsen?
– För dem som jobbar i skolan eller som jag, ska leda en kommun i krisläge, behöver man nog precisera när smittsamheten börjar. Annars uppstår ju frågan "hur ser det ut i högstadiet då?", och där här vi inga svar. Det vore önskvärt med mer tydlighet, fortsätter Paul Håkansson.
Trots det är han ändå hoppfull inför framtiden efter utbildningsminister Anna Ekströms (S) besked om planerna på att från och med vårterminens start återgå till normal undervisning. Alltså ingen distansundervisning utan att all verksamhet sker i skollokalerna.
– Det är bra att man gör det här nu och sedan kan återuppta sedvanlig undervisning efter helgerna. Det känns förhoppningsfullt.