Håkansson om kram-beskedet: "Det ger hopp"

Det syns en liten ljusning i pandemitunneln. Nu får äldre som är fullt vaccinerade äntligen börja krama sina barn och barnbarn igen.

Glädjande besked för många äldre som fått sina två vaccindoser. Nu får man krama nära och kära igen.

Glädjande besked för många äldre som fått sina två vaccindoser. Nu får man krama nära och kära igen.

Foto: Hasse Holmkvist/TT

Linköping2021-02-25 14:19

I nästan ett år har många äldre – de som bor i äldreboende, men också äldre som bor hemma, med eller utan hemtjänst – fått betala ett högt pris för att skydda sig från smitta. De har under många månader fått, i bästa fall, se sina nära och kära på håll och oftast utomhus.

Men det finns hopp. Under torsdagen kom socialminister Lena Hallengren (S) med det glada beskedet att alla äldre som fått sina två vaccinationer och som väntat två veckor efter detta, nu äntligen kan krama om sina barnbarn. Nu kan släkt och vänner komma på besök, också inomhus.

Lättnader, men med en brasklapp. Kramandet och umgänget gäller bara om barn och barnbarn eller andra som hälsar på är helt friska och utan symtom.

Kommundirektör Paul Håkansson är en av dem som gläds åt beskedet.

– Att kunna börja krama sina barnbarn det påverkar framför allt stämningen. Nu pratar vi inte längre skyddsutrustning och antalet avlidna. Nu pratar vi vaccinering och det ger hopp, säger han.

I dag är det en person på ett av Linköpings 57 äldreboenden som är smittad. Inom hemtjänsten är det åtta personer. En stor skillnad från när läget var som värst. Som ett exempel fanns smittan på 15 äldreboenden under veckan före jul.

Paul Håkansson beskriver känslan av glädje och lättnad lite som en vårkänsla. Kanske passande denna torsdag när termometern kan ha nått upp till 14 grader på sin håll.

– För den äldre befolkningen, som tagit sitt ansvar betyder det oerhört mycket, säger Paul Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!