Hagbyskolan är en av landets största paviljongskolor

Efterkrigsårens stora barnkullar kombinerat med urbaniseringen skapade ett behov av nya skolbyggnader. Dessutom utökades skolplikten till nio år. Under 1950-talet uppfördes sex medan det på 1960-talet byggdes nio nya skolbyggnader i Linköping.

Idylliskt belägen i en Tallbacke togs Hagbyskolan i drift vid höstterminen 1959. Kritikerna menade att dess livslängden skulle bli 20, 30 år. Skolchefen sa det dubbla. Till synes väl underhållen är skolan idag 66 år gammal.

Idylliskt belägen i en Tallbacke togs Hagbyskolan i drift vid höstterminen 1959. Kritikerna menade att dess livslängden skulle bli 20, 30 år. Skolchefen sa det dubbla. Till synes väl underhållen är skolan idag 66 år gammal.

Foto: Gunnar Elfström

Linköping2025-03-08 13:00

Vår stad

De höga kostnaderna ledde till en ganska omfattande debatt. Redan i mars 1956 fick skolstyrelsen en dold kritik när de uppmanades att omsorgsfullt planera nya skolbyggen och tillse att lokalytorna utnyttjades effektivt. Det stod klart att staden inte hade råd att skapa nya monumentala skolbyggnader. Lösningen blev paviljongskolor.

Linköpings allra första av staden finansierade paviljongskola uppfördes sommaren 1955 som ett annex till Katedralskolan. Den sades vara ett provisorium, men kom att rivas först på 2010-talet.

undefined
Hagbyskolan uppfördes med monteringsfärdiga byggelement. Likt flertalet av stadens paviljongskolor ritades den av ingenjören Olof Kalén. Byggkostnaden stannade på drygt 1,1 miljoner kronor.

Vintern 1955–56 uppfördes paviljonger invid Folkunga- och Kungsbergsskolorna. Våren 1957 uppfördes paviljonger för Tekniska gymnasiet vid Sveagatan, vilka färdigställdes kvällen före undervisningen började. Sommar 1957 skapades tre nya paviljongskolor, nämligen lågstadieskolorna Vallaskolan, Lingskolan och Ramstorps skola.

undefined
Linköpings allra första paviljongskola uppfördes sommaren 1955 som ett annex till Katedralskolan. Den sades vara ett provisorium, men kom att rivas först på 2010-talet.

Stadsfullmäktige tog ett principbeslut att i varje ny stadsdel skulle en högstadieskola av permanent karaktär uppföras. Låg- och mellanstadieskolor skulle däremot byggas i ett förenklat utförande i form av enplans, källarlösa paviljonger. I exempelvis Johannelund planerades Munkhagsskolan för högstadiet, medan Hagbyskolan skulle uppföras för låg- och mellanstadiet.

Hagbyskolan, som är en av landets största paviljongskolor, består av tio paviljonger. Byggnaderna bildar tillsammans med vaktmästarbostaden en ring som avgränsar skolområdet från omgivande bebyggelse. Hela skolan uppfördes med monteringsfärdiga byggnadselement från Götene-Hus.

Byggnadsarbetena inleddes i slutet av november 1958. Skolan kunde tas i drift vid höstterminsstarten 1959. Vid invigningen konstaterade Linköpings dåvarande skolchef, folkskoleinspektör Henning Öberg, stolt att man för yngre elever knappast kan tänka sig en lämpligare skolmiljö än Hagby.

undefined
Invigningen av paviljongen vid Katedralskolan skedde genom ett enkelt kafferep för arbetarna och deras chefer utanför byggnaden. Det ceremoniella uteblev, men rektor Ragnar Ekholm höll ett tacktal.

En stor vinst var den snabba byggprocessen. Att skapa en paviljongsskola tog ett till två år, medan en permanent skolanläggning krävde 4–5 år från behovsprövning till färdigställande. Den beräknade ekonomiska besparingen var 25 procent. 

Henning Öberg sa att paviljongerna är den snabbaste, mest praktiska och billigaste lösningen. Han fortsatte med att de är lämpliga i nya områden dit många unga familjer flyttar vilket skapar elevtoppar. 

Hagbyskolan fick ta emot en rad studiebesök från såväl statliga verk som andra kommuner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!