På höstens första arbetsdag åkte Johan Molin ut för att kolla till en av de ytor i Linköpings kommun som numera sköts som äng istället för gräsmatta.
Väl på plats i västra delen av Mjärdevi fick han en smärre chock.
– Jag såg först en överblommad orkidé. Sen såg jag en till, och en till. Det var fullt av dom. Bara på den närmaste ängsytan fanns 48 plantor av skogsknipprot. När jag gick runt i närområdet såg jag 24 till. Totalt fanns det runt 75 plantor, berättar Johan Molin.
Känslan?
– Jag blev både överraskad och glad. Jag har aldrig hört talas om att skogsknipprot ska finnas på den här typen av ängsytor, den är mer en utpräglad skogsart.
Hur kommer det sig att orkidéerna ändå trivs i Mjärdevi?
– Troligen har det legat frön i marken sedan mycket lång tid tillbaka, men de har aldrig fått chansen att växa på grund av att gräset klippts hela tiden.
Har du sett så många som 75 plantor på en och samma gång tidigare?
– Nej, det är ett högst anmärkningsvärt antal. I Kärna mosse i Malmslätt, som är ett fint område för arten, ser jag högst tio på en hel säsong.
Bara en av de 75 plantorna var fortfarande i blom när Johan Molin gjorde sitt fynd. För några dagar sedan klipptes området via slåtter.
Linköpings kommun driver sedan flera år tillbaka ett projekt där man omvandlar stadsnära gräsmattor till ängsytor genom att helt enkelt låta bli att klippa. Ett hundratal ytor och cirka 20 hektar mark har omvandlats sedan 2020. Fyndet av den sällsynta skogsknipproten sporrar såklart att jobba vidare.
– Det här är bland de häftigaste kvittona vi fått på att projektet fungerar. Inte bara för pollinatörer utan även för växterna, säger Johan Molin.
Kommunen letar ständigt efter nya lämpliga ytor att göra om till ängsmark.
– Vi tar såklart hänsyn till sociala och estetiska värden och gör inte om allt, men vi ser att det fungerar och det gör nytta för den biologiska mångfalden.
Skogsknipprot är en av Sveriges 44 orkidéer och är sällsynt förekommande i Östergötland. Växten trivs normalt sett i näringsrika och ganska mörka blandskogar.
– Jag har följt upp en del av våra ängsytor, men just den här platsen i Mjärdevi har jag inte varit på tidigare. Det är troligt att orkidéerna växt här de senaste åren och kunnat etablera sig sedan vi slutade klippa gräset, säger Johan Molin.