Ett första preliminärt resultat av gymnasievalet har kommit till de cirka 2 600 ungdomar i nian som söker en plats på gymnasiet i höst.
Flest elever söker, även detta år, en kommunal gymnasieskola: 60 procent av eleverna söker kommunal skola, 30 procent söker en fristående skola, resten söker utbildningar som arrangeras av Region Östergötland. De högskoleförberedande programmen fortsätter att vara mest populära.
När läsåret 2021/2022 börjar i augusti tar Katedralskolan enligt beräkningar emot 459 elever i ettan. Berzeliusskolan och Anders Ljungstedts gymnasium tar emot 318 respektive 315 ettor, Birgittaskolan 236 och Folkungaskolan 225. Det nya Sankt Lars gymnasium (före detta Björkö gymnasium) beräknar 56 ettor.
Katedralskolan har haft utrymmesproblem och har hyrt in sig i närliggande externa lokaler. Bildningsnämndens politiker kommer inom kort att besluta om ett förslag som innebär en minskning av Birgittaskolans ekonomiprogram med 32 platser och vård-och omsorgsprogrammet med 25 platser, samtidigt som Katedral föreslås öka med 32 platser på sitt ekonomiprogram och även 32 platser på samhällsprogrammet.
Det innebär ju ytterligare två hela klasser i årskurs ett. Hur ska ni få plats med detta?
– Vi får plats, vi tar inte emot elever om vi inte har utrymme för dem. Vi släpper ut ungefär lika många studenter som vi tar emot nya elever i höst, säger Marcus Lindén, enhetschef för Katedralskolan.
Varför har Katedral så många förstahandssökande?
– Det får du nog egentligen fråga dem som söker, säger Marcus Lindén.
Men, säger han, det som betyder mest för elevers val av skola är vad de hör från elever som går på skolan, och det här har fått större betydelse under pandemiåret då skolor inte har kunnat hålla öppna hus för besökare.
– Vi har elever som är nöjda och stolta över sin skola. Dessutom kommer vi att vara klara med ventilationsprojektet som till viss del inneburit tillfälliga lokaler.
Lindén nämner också att Katedralskolan har fler program än flera andra skolor, och gott rykte.
Är ni bra då, eller är det ryktet som är bra?
– Självklart har vi en bra kvalitet. Ryktet hänger ihop med den kvalitet man har på utbildningen. Det påverkar hur elever pratar om oss.
Bland friskolorna är Linköpings Fria Läroverk och Klara gymnasium störst med 179 respektive 159 förstahandssökande.