Gymnasierna i Linköping kan göras om helt

Nya Kungsberget räcker inte för att få plats med Ljunkans elever när skolan ska flytta. Den planerade utökningen på Birgittaskolan täcker inte heller behovet. Nu ska alla kommunala gymnasieskolor inventeras och utredas. Yrkesprogram och teoretiska utbildningar ska blandas.

Laterna Magica.

Laterna Magica.

Foto:

LINKÖPING2017-09-28 17:20

Gamla skolor kan få helt nytt innehåll. Bildningsnämnden i Linköping har gett utbildningskontoret i uppdrag att ta ett helhetsgrepp på utbildningarna på de kommunala gymnasieskolorna. Var ska de olika utbildningsprogrammen placeras?

– Vi får 1 000 fler elever inom den kommunala gymnasieskolan inom tio år, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden.

Det behövs alltså fler platser i skolorna. Samtidigt söker ungdomarna i allt högre grad de högskoleförberedande utbildningarna.

– Yrkesutbildningarna måste stärkas. Vi vill minska skolsegregationen genom att förlägga yrkesprogrammen tillsammans med andra utbildningar, säger Karin Granbom Ellison.

I november i år ska ett förslag på programutbudet på Nya Kungsberget presenteras och i februari nästa år ska det finnas en plan för samtliga kommunala gymnasieskolor.

Anders Ljungstedts gymnasium, Ljunkan, ska omlokaliseras. Skolan ligger i vägen för ett expanderande Linköping och nya Ostlänken. I dag är i princip alla yrkesutbildningar förlagda hit, till kommunens största skola. 35 000 kvadratmeter lokalyta har plats för 2 500 elever – fast nu är de bara 1 200. En stor del av lokalerna är specialsalar och specialanpassade verkstäder, några nyrenoverade.

– Nästan 20 procent av lokalytan är flygteknikerutbildning som den stora gången rakt igenom skolan, säger bildningschef Åsa Ridne. Det är inte effektiv lokalanvändning, den ytan kan nog halveras.

Förutom den riksrekryterande flygteknikerutbildningen erbjuder Ljunkan åtta av de totalt tolv nationella yrkesprogrammen och dessutom samtliga fem introduktionsprogram och fem av de nationella programmen inom gymnasiesärskolan.

Det var bidraget "Laterna Magica" som vann arkitekttävlingen för Nya Kungsberget. Byggnaden ska inrymma ungefär 1 800 elever från både grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolan. Det blir omkring 800 gymnasieplatser enligt planen.

Inflyttning i nya Kungsberget börjar i etapper från 2020 och hela skolan ska stå klar till läsåret 2022–2023.

Vilka utbildningar som placeras här är alltså inte klart bortsett ifrån att det redan från början stod klart att en restaurang ska placeras i skolans huvudbyggnad, liksom livsmedelsprogrammet. Dessutom planeras lokaler för kulturskolan, idrottshallar och publika verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!