Gymnasier slåss om få elever

Färre nya gymnasieelever söker sig till friskolor i Linköping även i år. Det har resulterat i att de som söker till kommunala gymnasieskolor inte alltid kommer in på sitt förstahandsval. Det visar siffror över antagningen till gymnasieskolan.

Foto:

Linköping2013-08-15 07:30

Antalet 16-åringar är nere i rekordlåga nivåer i Linköping. Enligt siffror från Gymnasiestudera i Linköping blev 424 elever antagna till Anders Ljungsteds gymnasium förra året. I år är det endast 276. Det beror på att skolan inte längre tar in elever till teknik-, estet- och samhällsprogrammet.

– Det finns för dåligt elevunderlag. Men programmen finns att läsa på andra skolor i Linköping, säger Tommy Johansson, bildningschef på kommunen.

Föredrar kommunala skolor

Fler elever väljer den kommunala skolan framför friskolor även i år. 68 procent av förstahandsvalen var till kommunala gymnasieskolor, något Tommy  Johansson är glad över.

– Det enda vi kan konkurrera med är kvalitet på undervisning. Jag tror att eleverna kan se det, säger han.

Att många söker sig till de kommunala skolorna resulterar dock i att färre elever kommer in på sina förstahandsval. Inom friskolorna har 98 procent av de sökande placerats på sitt förstahandsval i år, jämfört med 93 procent inom den kommunala skolan.

”Har följt utvecklingen”

Tommy Johansson säger att man har följt utvecklingen med färre 16-åringar under lång tid och vidtagit åtgärder. Det har främst handlat om att skära ner på personal och ta bort lokaler.

– Mellan 2009 och 2016 räknar vi med en minskning på cirka 20 procent i elevunderlag till gymnasiet i Linköping. Det är inte för än 2029 som vi är uppe i 2009 års nivå igen, säger han.

Bland friskolorna har det låga antalet nya elever lett till nedläggningar. Till exempel fick Folkuniversitetet avveckla sin gymnasieverksamhet under våren.

Anpassar intaget

Klara gymnasium i Linköping är en av de friskolor som i år tar in cirka 20 elever färre än föregående år. Det beror dock inte på ett mindre antal sökande, berättar Rose-Marie Andersson, rektor på skolan.

– Vi anpassar antalet antagna efter hur många som gick ut skolan innan sommaren. Vi har själva valt att inte ta in fler, då skulle vi vara tvungna att byta lokaler, säger hon.

”Mer flexibla”

Antalet sökande till Klara gymnasium har varit förhållandevis jämnt under de senaste åren. Rose-Marie Andersson tror att det beror på att man tagit till vara på personalens erfarenheter av både kommunala och privata skolor, för att locka elever.

– Vi har korta beslutsvägar och är mer flexibla än större kommunala skolor. Vi är mindre och det ger en möjlighet att se varje elev bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om