– Det känns underbart, säger Lea Ljungqvist om att gymnasiearbetet är klart.
I april slutförde Elise Forsberg, Ida Andersson och Lea Ljungqvist sina gymnasiearbeten. Arbetet har skett i samarbete med sjukhusfysiker på Linköpings universitetssjukhus.
Lea och Ida har tagit fram en informationsbroschyr för cancerpatienter. Elise har kunnat visa på att sjukhusets strålsäkerhetsrekommendationer var för strikta. Nu bidrar deras arbeten till att förändra sjukhusets rutiner och uppdaterar sättet att informera cancerpatienter. Idéerna kom från deras gymnasielärare och mentor Per Törnquist som också bedriver forskning på universitetet inom radioaktivitet.
– Då kände vi att den här chansen måste vi ta. En möjlighet att göra något riktigt, som har betydelse, säger Lea.
Informationsbroschyren som Ida och Lea skrivit riktar sig till patienter som ska genomgå strålbehandling. De beskriver den som ett komplement till Vårdguidens och Cancerfondens information. Från sjukhusets sida fanns ett uttryckligt behov av en uppdaterad och fördjupande informationsbroschyr till patienterna. Målet var en broschyr skriven på ett lättillgängligt sätt, men som ändå innehöll mer information än de broschyrer som funnits sedan tidigare. Efter att Ida och Lea tagit fram innehållet har de överlämnat uppdraget att utforma själva broschyren till en annan elev på samma skola som läser grafisk design. Sjukhusfysikern Peter Larsson har varit handledare under arbetet och granskat informationen som sakkunnig.
– Vi kände att informationen behövde uppdateras och de har gjort ett jättefint arbete, säger Peter Larsson, legitimerad sjukhusfysiker på Linköpings universitetssjukhus.
– Broschyren ska fungera som en länk mellan experterna och de som inte vill nöja sig med den mest grundläggande informationen, säger Lea.
Elise har mätt den strålning som patienter avger efter att de genomgått undersökning med en så kallad PET-kamera som bland annat används för att upptäcka tumörer. Restriktionerna som fanns tidigare byggde på mätningar med äldre utrustning. Sedan dess har den tekniska utrustningen bytts ut mot ny och bättre utrustning. Därför bedömdes strålningen ha minskat, men några nya mätningar hade inte gjorts och de tidigare restriktionerna kvarstod. Elise åtog sig därför uppdraget att göra nya mätningar. Hennes mätningar kommer nu att ingå i underlaget när sjukhusets strålsäkerhetskommitté sammanträder under våren för att besluta om nya, lättade strålsäkerhetsrestriktioner.
– Elise har arbetat så självständigt som vi förväntar oss av en universitetsstudent, säger Marcus Ressner, legitimerad sjukhusfysiker och Elises handledare på sjukhuset.
Gymnasiearbetet har tagit närmare ett år och en stor del av arbetet har skett hemifrån på grund av pandemin. Den del av arbetet som skett på sjukhuset har skett med skyddsutrustning som munskydd och visir. Nu väntar gymnasiets slutspurt med flera prov inför den sista betygssättningen. Elise, Ida och Lea går sista terminen av sitt tredje år på Katedralskolan. I utbildningen ingår flera studiebesök på Linköpings universitet. Med studenten i sikte finns det utrymme för framtidsplaner.
– Jag vill läsa miljövetenskap sedan, säger Lea.
– Jag planerar att läsa molekylärbiologi i höst, säger Ida.
– I framtiden vill jag läsa vidare inom teknisk fysik, säger Elise.