Som ordförande för Katedralskolans elevkår har han en bra bild av läget på gymnasieskolan just nu. De bekräftade covid-19-fallen är många och i vissa fall är halva klasser borta av olika anledningar – samtidigt vidtar kommunen nya smittåtgärder. Själv studerar han, för dagen, hemifrån med symtom.
– Man har ju gått runt och sett fram emot den här tiden och så kommer den här pandemin och påverkar i princip hela gymnasiegången. I våg efter våg tror man att det äntligen ska vara slut men så dröjer det inte länge innan man är tillbaka på distansundervisning hemma och kollar in i den där skärmen igen, konstaterar kårordföranden och fortsätter:
– Om studenten och balen påverkas även i år tror jag att särskilt treorna blir väldigt trötta.
Hur påverkas ni elever av den höga smittspridningen?
– Det är många bekräftade covid-19-fall och många är sjuka överlag. Det blir liksom halvklasser på lektionerna och elever som lite halvt kan vara med på länk. Det påverkar undervisningen, svarar Wibeck och fortsätter:
– Sedan blir det en viss oro i klassen, särskilt om man har haft nära kontakt med någon som har fått bekräftad smitta. Jag tror att vissa kanske undviker att komma till skolan för att de är rädda att bli smittade.
Skiljer sig den här vågen från de tidigare?
– Det känns som att smittan är enormt utspridd bland ungdomar den här gången. Det har liksom blivit normaliserat att få corona. I höstas var det en helt annan inställning.
Darja Kuchinskaya, vice ordförande i elevrådet och gymnasieelev i årskurs tre, är på plats vid Katedralskolan. Att hon slipper distansundervisning just nu är något hon är glad över.
– Läget känns ändå ganska bra just nu om jag ska vara ärlig. Det känns som att man har det mer eller mindre under kontroll, och det säger jag för att vi inte helt har gått över på distans. Det är så mycket skönare att för en gångs skull få vara i skolan och slippa den här stressen, över att man inte förstår och behöver få tag i en lärare, som blir när man har distans, menar hon.
Det hon hoppas allra mest är att få ha ett normalt studentfirande.
– Jag vågar inte hoppas till 100 procent att vi ska få ha den här student-hajpen, utan det är bättre att tänka sig det värsta och bli glatt överraskad. Det som är svårt nu är att vi inte kan planera ordentligt. Vi vet ju inget om hur läget är då, berättar Darja.