Gymnasieelever springer för att stötta cancersjuka

Linköpings Fria läroverks elever tar på sig löparskorna och springer för en god sak. För varje kilometer de löper genererar de pengar till Barncancerfonden.

Två löpband med en löpare på varje band ska vara igång från klockan halv sex på morgonen till halv tolv på natten. På bild Engla Ring och Vilgot Lööf.

Två löpband med en löpare på varje band ska vara igång från klockan halv sex på morgonen till halv tolv på natten. På bild Engla Ring och Vilgot Lööf.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-10-24 11:00

Så tidigt som klockan halv sex på morgonen drog välgörenhetseventet igång. Men det var bara lärare och mentorer som fick börja före klockan sju. Så småningom droppade eleverna in och turades om på löparbanden – allt för en välgärning.

undefined
Läraren Lars-Göran Danielsson klockar Vilgot Lööf och Engla Ring. Eleverna sprang i minst tio minuter.

Det är gymnasieskolan Linköpings Fria läroverk, träningsanläggningen Campushallen, Sankt Kors Fastigheter och Östgöta Kök som står bakom evenemanget. Idén går ut på att sponsorerna skänker 15 kronor till Barncancerfonden för varje kilometer som springs. Så fort det blir 20 personer som har sprungit läggs det 1 000 kronor till i potten.

undefined
Emma Wall från Östgöta Kök, Pia Carlsson från Campushallen, Lars-Göran Danielsson och Kenneth Gudomlund från Linköping Fria Läroverk är på plats för att stötta ungdomarna.

– Min pappa gick bort i lugncancer 2011 och sedan dess har jag tävlat i långdistanslöpning för Cancerfonden. Nu vill jag göra något med eleverna och med våra samarbetspartners, säger Kenneth Gudomlund, mentor på Linköping Fria Läroverk.

Det var på Kenneths initiativ som idén blev verklighet. Under åren som han tävlade, efter faderns bortgång, lyckades löparen dra in över en miljon kronor till Cancerfonden. I dag hoppas han på att komma upp till 10 000 kronor via evenemanget.

undefined
"Nästan alla känner till någon som har drabbats av cancer", säger Kenneth Gudomlund.

Alla 520 elever på skolan fick frågan om att delta. Många fler än som var med ville delta, men tiden räckte inte till.

– De flesta vill springa, men det fins begränsad med tid och skolan går före, säger Kenneth.

Mellan halv sju och halv elva på morgonen hann mer än 20 personer springa. Under dagen förväntades cirka 50 deltagare. Eleverna får springa i minst tio minuter, men arrangörerna menar att alla får ta det i egen takt.

– Det är minst lika viktigt att så många som möjligt deltar, inte bara att det är få duktiga löpare som gör jobbet, säger Pia Carlsson, verksamhetschef på Campushallen.

undefined
Isabell Jaggi, stående på löparbandet i svart, är en av dem som har sprungit "Jag vill vara med och bidra", säger eleven som går sitt första år på gymnasiet.

Initiativtagaren Kenneth vill göra detta till ett återkommande evenemang. Två gånger om året, en på hösten och en på våren. Han vill få tillbaka den folkrörelsen från när han växte upp.

– När jag var barn fanns det något som hette 24 timmar här i Linköping. På sommaren cyklade man och på vinter åkte man skidor. Då hade man 24-timmars aktiviteter där idrottsklubbar, bostadsföreningar och arbetsplatser betalade. Det där vill jag få igång igen. Det var en folkrörelse som var fantastisk för Linköping.

– Det ska inte vara tävlingsinriktad. Man ska ha roligt.

Vad hade din pappa tyckt om detta?

– Han hade varit väldigt stolt över vad vi gör faktiskt.

Cancerfonden

Cancerfonden grundades som en reaktion på den dåliga prognos för cancersjukdomar som rådde i Sverige på 1950-talet.

Bristen på kunskap om cancer begränsade möjligheten att behandla och förebygga sjukdomen.

Statens bidrag till forskning var inte tillräckligt för att täcka cancerforskningens behov. Två privatpersoner tog därför initiativ och ansvar för att öka cancerforskningens finansiering genom att starta insamlingar till forskning.

Källa: Cancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!