Från måndag 7 december gäller distansundervisning för gymnasiet, med vissa undantag för elever som behöver göra praktiska moment på skolan, provskrivning eller elever som behöver extra stöd.
Under vårens distansundervisning införde Linköpings kommun att elever i kommunala skolor via en app kunde hämta ut lunchmat hos privata näringsidkare. Så blir det inte den här gången, i varje fall inte just nu.
– Det är en så omfattande administration kring lunchfrågan att det inte går att lösa nu. Vi kan inte lägga ytterligare belastning på våra verksamheter nu, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.
Fram till 18 december, då gymnasieskolans elever går på jullov, får eleverna lösa sin lunchfråga själva. Det tycker Jonatan Hermansson (S), vice ordförande i bildningsnämnden, är dåligt.
– Vi från S har väckt den här frågan tidigare under hösten. Det har ju funnits med i beräkningen att det kunde bli distansundervisning igen. Det är märkligt att man inte kunnat lösa det här på ett halvår, säger han.
Bildningsnämndens politiker har sen tidigare, efter krav från Socialdemokraterna, gett i uppdrag till utbildningsförvaltningen att utreda lunchfrågan. Utredningen är inte klar. Åsa Wennergren konstaterar att fler saker utreds.
– Vi vill inte ha distansundervisning, det bästa för eleverna är undervisning i skolan. Så ett uppdrag är att hitta alternativa undervisningslokaler och skolmatsalar, säger Åsa Wennergren.