Kvinna bars in på bår till valet

Idag för hundra år sedan, söndagen den 18 september 1921, praktiserades den kvinnliga rösträtten för första gången vid ett riksdagsval i Linköping.

Vid riksdagsvalet den 18 september 1921 praktiserades kvinnlig rösträtt för första gången. Då var det gamla läroverket, som precis färdigställts som stadshus, en av Linköpings fem vallokaler.

Vid riksdagsvalet den 18 september 1921 praktiserades kvinnlig rösträtt för första gången. Då var det gamla läroverket, som precis färdigställts som stadshus, en av Linköpings fem vallokaler.

Foto: Bild Linköping

Linköping2021-09-18 10:00

Vår stad

Det årets valdag varierade från ort till ort, men låg mellan den 10 och 26 september.

På riksnivå röstade procentuellt sätt fler män än kvinnor. I Linköping var dock förhållandet det motsatta. Corren skrev om flera 80-åriga kvinnor som röstade för första gången i sina liv. För att kunna ta vara på sin nyvunna rösträtt bars till och med en kvinna på bår in i stadshuset.

Linköpingsbornas deltagande i valet var procentuellt sett något lägre än på riksnivå. Av Linköpings 15 873 röstberättigade invånare gick 51 % eller 8 082 till valurnorna.

Vid 1921 års riksdagsval var flertalet svenska män och kvinnor som under året dessförinnan fyllt 23 år röstberättigade. Dock förlorade de som mottog stöd från fattigvården, var satta i konkurs eller omyndigförklarade sin rösträtt. Samma öde drabbade även de som satt i fängelse. Dessutom kunde man dömas till vanfrejd, vilket bland annat innebar förlorad rösträtt. Beträffande män var kravet även att de skulle ha fullgjort sin värnplikt. En nyhet vid valet 1921 var att även de med skatteskulder fick rösta.

Huvudregeln var att vallokalerna var öppna från nio på morgon till nio på kvällen med ett avbrott för en middagspaus mellan två och fem. I de valdistrikt det fanns en kyrka gällde att gudstjänsterna tidigarelades till klockan nio, medan aftongudstjänsterna ställdes in. I distrikt med kyrkor öppnades vallokalerna först efter gudstjänsten slut.

Corren skrev att det inte var någon nämnvärd köbildning vid valurnorna, men lade till att endast ett fåtal behövde vänta mer än i en timma för att lämna sin röst.

Linköpingsborna hade fem olika partier att välja mellan, Högern (Moderaterna), Socialdemokraterna, Bondeförbundet (Centern), de Frisinnade (Liberalerna) samt Socialdemokratiska Vänsterpartiet (Kommunisterna/ Vänsterpartiet).

Inför valet hade de lokala Socialdemokraterna använt sig av det som Corren kallade för husagitation, vilket rimligen innebar att det var premiär för politiska partier att knacka dörr. Partiet ordnade också transport till vallokalen för de som bodde i Tannefors. Deras vallokal var Arbis.

Valet var färdigräknat på kvällen 23 september, det vill säga fem dagar efter valet. I Linköping fick Högern 3 167 röster, Bondeförbundet 56, Liberalerna 1 324, Socialdemokraterna 3 173 och Socialdemokratiska Vänsterpartiet 349 röster.

Först 1945 togs alla, undantaget för omyndigförklarade, rösträttsbegränsningar bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!