Ett modernt affärshus mitt i stan

Ett modernt, marmorvitt affärshus vars pampiga fasad smälter väl in i citybilden och ger en vision av skönhet och ändamålsenlighet.

Det så kallade Thulehuset i hörnet av Stor- och S:t Larsgatorna stod färdigt hösten 1963. Corren lovordade byggnaden som ett modernt, marmorvitt affärshus.

Det så kallade Thulehuset i hörnet av Stor- och S:t Larsgatorna stod färdigt hösten 1963. Corren lovordade byggnaden som ett modernt, marmorvitt affärshus.

Foto: Arne Gustafsson 1969, Bild Linköping

Linköping2021-06-12 11:00

Vår stad

Det var Correns lovord hösten 1963 när affärs- och kontorsfastigheten i hörnet av Storgatan och S:t Larsgatan stod färdig. Huset gavs efter dess byggherre namnet Thulehuset. Byggnadens all marmor och koppar förklaras av byggherrens uttalade mål att använda underhållsfria material.

Åttamiljonersbyggets två nedre våningar inreddes till butiker samt till ICA:s Ringbar. Trots att baren hade plats för 140 sittande gäster skrev Corren att den, med dess heltäckande mattor, ekmöbler och kopparlampor, hade en intim prägel.

Kökets ventilationsanläggning var direktimporterad från USA och den första i sitt slag i Europa. På automatisk väg avlägsnades alla fettavlagringar. I anläggningen ingick dessutom en automatisk brandsläckare. Serveringens entré låg mot Storgatan. Gästerna möttes där av en glasvägg skapad av Orreforsglas.

Längs med S:t Larsgatan hade Handelsbanken sitt Linköpingskontor samt Hedbergs herrekipering och blomsteraffären Buketten sina butiker. Mot Storgatan låg Pressbyråns så kallade butikskiosk med en dygnet runt öppen varuautomat. Utbudet, som bestod av hundratals varor, var i första hand diverse livsmedel inklusive färdiga pannbiffar, köttbullar och smörgåsar samt kaffe och öl. Varorna kunde köpas genom ett slå ett nummer på en fingerskiva.

I hörnbutiken, vars rad av skyltfönster mätte 50 meter, låg Varuhuset Göta med tio olika avdelningar inom dam- och barnkonfektion. Corren öste beröm över inredning med ord som sober, elegant och intim och skrev att den även gav en stimulerande stämning. Ägaren, Folke Bengtsson, hade inspirerats av många studieresor, främst till USA. Väggarna i avdelningen för damunderkläder var exempelvis prydda med förstorade kopparstick visande korsettens historia. I barnavdelningen var bilderna hämtade från tv-serien Familjen Flinta.

De tre övre våningarna inrymde kontorslokaler, bland annat för Försäkringsbolaget Thule. Där låg också husets enda bostadslägenhet, som var vikt för fastighetsskötaren.

Thulebolaget hade köpt fastigheten redan 1950, men statliga restriktioner och arkeologiska utgrävningar fördröjde byggstarten.

Huset var bolagets och Sveriges fjortonde Thulehus. Det är ritat av AGL:s arkitektkontor i Stockholm där arkitekterna Stig Ancker, Bengt Gate och Sten Lindegren var verksamma. Huvudentreprenör var Bröderna Bergbäck.

Thule grundades 1888 under ledning av Sven Palme, Olof Palmes farfar. Bolaget köptes 1963 upp av Skandia.

Karin Lindgård arbetade i Thulebolagens kundmottagning. Här ses hon diskutera med bolagets distriktschef Tore Wingård.
Karin Lindgård arbetade i Thulebolagens kundmottagning. Här ses hon diskutera med bolagets distriktschef Tore Wingård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!