Så får du ut mest av Gamla Linköping

En egen stad, men också ett gigantiskt museum. Gör som 450 000 andra och besök Gamla Linköping och Valla i sommar. Nedan listar vi ett axplock av allt som finns att göra där.

Många djur håller hagmarkerna i Valla fina. Getterna kommer rusande när djurvårdaren och alltiallon Selma Siggelin kommer in till dem.

Många djur håller hagmarkerna i Valla fina. Getterna kommer rusande när djurvårdaren och alltiallon Selma Siggelin kommer in till dem.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2023-06-18 11:00
undefined
Årets stora nyhet och en självklar besöksmagnet är nyöppnade LasseMajas detektivbyrå där barnfamiljer tillsammans kan lösa kluriga uppdrag.
undefined
Bakom hästen i Lekladugården står träkossan Råma som, tro det eller ej, går att "mjölka" för den som är sugen att prova sina färdigheter.
undefined
Leka bonde? I Valla finns en liten bondgård med trädjur som barnen kan få sköta.
undefined
Vid Barnens bod finns tidstypiska lekmiljöer där barnen kan lära sig om livet förr och bli sin egen torgmadam, postfröken eller handelsman.
undefined
Många djur håller hagmarkerna i Valla fina. Getterna kommer rusande när djurvårdaren och alltiallon Selma Siggelin kommer in till dem.

5

pärlor för barnfamiljer

LasseMajas Detektivbyrå

Ett helt deckarhus som främst riktar sig till familjer med barn mellan 4 och 14 år. I den lilla staden Valleby hjälper stora och små Lasse och Maja att med modern teknik lösa olika deckargåtor och uppdrag. 

Teater

Årets stora teatersatsning i Folkparken är LasseMajas Detektivbyrå: Kärleksmysteriet, en fartfylld familjeföreställning full av dramatik, dans, musik och live-band. Spelas 30/6–23/7. Biljetter via gamlalinkoping.se.

Barnens bod och lekladugård

På Rådmansgatan erbjuds tidstypiska lekmiljöer där man kan lära sig om livet förr och bli sin egen torgmadam, postfröken eller handelsman. I Valla finns en liten bondgård med naturtrogna trädjur att sköta och där kossan Råma till och med går att "mjölka".

Folkskolan

Hur såg en skola och ett klassrum ut förr i tiden? Här kan du få träffa en lagom sträng fröken eller magister och prova på att skriva med griffel och bläck.

Lill-Valla lekpark

Ett jättestort lekområde, som alltid har öppet, där barnen kan åka linbana, klättra, gunga och leka med vatten. I kiosken "Gröna hatten" kan du 11–16 varje dag låna olika spel och leksaker.

undefined
Gamla Linköping, ett kulturarv som årligen besöks av 450 000 människor under främst jul och sommar.
undefined
Närodlat, så lite klimatavtryck som möjligt och växter i säsong, det är Humlan Svenssons vision med Blom- och trädgårdsbutiken på Kryddbodtorget.
undefined
Den trädgårdsälskande besökaren har många, många rabatter att njuta av. Här finns väldoftande köksväxter och östgötska kulturväxter.

5

pärlor för natur- och trädgårdsälskare

Alla trädgårdar

Samtliga trädgårdar, även där det bor hyresgäster, är öppna för allmänheten. Några av dem är skapade för att visa vad man odlade förr och vilka trädgårdsideal som rådde under olika epoker. Att strosa runt bland väldoftande köksväxter, östgötska kulturväxter, grusade gångar och lusthus är mysigt även för den odlingsointresserade.

Vallaskogen

Ett stort strövområde, med betande djur, som blir till vildare skog ju längre in du tar dig. Mängder av promenadvägar och uppmärkta fornlämningar från dem som bodde och brukade jorden här.

Lantrasdjur

Bekanta dig med gamla hotade svenska raser som Lappgetter, Värmlandsfår, Kindahöns och Mellerudskaniner som finns tack vare det genbanksarbete som bedrivs här. Djuren finns dels i hagarna runt Valla, dels i smådjursanläggningen.

Klonarkivet

Visar sig lite varstans. Gamla Linköping är Nationella genbankens lokala klonarkiv för äldre köks- och prydnadsväxter från Östergötland. Här kan du bland annat se humlen 'Ulfåsa', spinosissima-rosen 'Valdemarsvik' och mästerroten 'Brita Sofia' i odling. Här finns även mer än 100 olika sorters fruktträd.

Täppan

Fest för dina sinnen! Upphöjda odlingsbäddar gör Täppan till en trädgård för alla och gångarna så breda att en rullstolsburen eller synskadad person kan ta sig fram obehindrat. Det doftar, viner och vimlar av surrande insekter.

undefined
Kärleken förde kanadensaren och smeden Terry Vezina till Östergötland. Nu ser han till att ässja och städ hålls varma i Valla gårdssmedja.
undefined
När man kliver in i borgarhemmet Villa Lugnet känns det som om familjen bara är ute tillfälligt. Kommunikatör Maria Hälleberg visar hur dottern Stina, som tog över huset sedan föräldrarna dött, bokfört alla sina göromål en vanlig dag. Det är en väldigt lång lista.
undefined
Vad hade ett borgarhem i sitt finrum för 100 år sedan? Hur såg ett riktigt fattigt hem ut? Vilka köksredskap användes? Under guidningarna får du veta.
undefined
Guiderna är klädda i tidstypiska kläder och flera visningar i olika typer av hem, rika såväl som fattiga, är bokningsbara. Ida Clasén rör sig hemtamt mellan husen, där det i ett 30-tal lägenheter bor människor året om.

5

pärlor för historieintresserade

Svenssons i 22:an

60 år efter sin flytt från Nygatan i centrala Linköping, där gallerian Gränden nu ligger, har 1700-talshuset fått nytt liv. I den rekonstruerade arbetarlägenhet från 1938 finns bland annat utställningen "Lortsverige" och en skomakeriutställning.

Tidstorp

Utmed vägen till Valla gård ligger det lilla soldattorpet där museivärdar i tidstypiska kläder berättar om livet för 200 år sedan. Sysslor utförs och hönsen spankulerar fritt. Vissa dagar visas "Den konserverade änkan", en teater om en soldatänka och hennes livsöde.

Hantverk i historiska miljöer

Titta eller prova själv? Museimiljöerna räcker för flera dagar! Här finns bland annat tryckeri i Grafiska Museet, smide i Valla gårdssmedja, reptillverkning i Repslageriet, gammeldags byk i Bryggaregården och Odalmannens stora traktormuseum.

Visningar

Varje dag under högsäsongen (26/6–13/8) finns gratis guidade visningar och korta teaterföreställningar. Man kan lära sig om de starka kvinnor som satte sin prägel på staden och bli guidad i unika hem där allt stått orört från tidigt 1900-tal.

Curmanska magasinet

Hur tedde sig livet för stadens invånare från 1700-talet fram till våra dagar? I magasinet på Tunnbindaregatan finns bilder, berättelser och massor av Linköpingsnostalgi.

undefined
På Dahlbergs Café kan man fika i gammaldags miljö, inne eller ute i den lummiga trädgården. Linn Kapeller och Malin Olsson tar emot.
undefined
Vem vill inte leka kafé? Det kan man göra via Barnens bod på Rådmansgatan.
undefined
Karameller i strut kan man köpa i Besökscenter, som också är en museibutik med 1940-talsinredning. Anna-Stina Karlsson är en av flera anställda där.

5

pärlor för fika- och matsugna

Dahlbergs Café

Sallader, pajer, bakverk och smörgåsar i skön miljö, oavsett om du sitter ute i trädgården eller inomhus. Lummigt och lugnt. I trädgården finns även en glasspaviljong.

Wärdshuset

Under högsäsong (26/6–13/8) erbjuds sommarlunchbuffé i Wärdshuset, två sammanbyggda 1700-talsbyggnader som flyttats hit från stadens centrala delar. Den äldsta av dessa är Barkmanska gården (matsalen) som uppfördes i början av 1700-talet.

Cloettas butik

Cloetta har sin fabrik i Ljungsbro utanför stan, men sin gammaldags butik i Gamla Linköping. Se hur ett snabbköp à la 1950-talet fungerade! Här kan den godissugna handla såväl gamla klassiker som modernare sorter.

Våfflor och glass

Glass finns lite varstans. Bland annat hos GelatoHaus på Valla gård, med udda smaker som rädisa, kantarell, paprika och avocado. Skönfärgaregårdens våffelstuga & butik erbjuder mat- och fikavåfflor av olika slag.

Ha picknick!

Gamla Linköping och Valla är som gjort för egen picknick. På grönområden, i Vallaskogen, i ängsmark eller vid olika utemöbler. På vissa platser kan du även grilla, men behöver då ta med egen ved.

En unik stad

Gamla Linköping är unikt. Det är både ett stort friluftsmuseum och en stadsdel med permanentboende i ett 30-tal lägenheter.

De flesta husen flyttades hit från olika delar av Linköping på 50- och 60-talen, när rivningsvågen var som störst.

I området verkar ett 20-tal företag som erbjuder boende, mat, hantverk, blommor, grönsaker och mycket annat.

I intilliggande Valla (10 minuters promenad mellan hagar) finns getter, får, hästar, kaniner och höns.

Info om tider, sommarteatrar etc: gamlalinkoping.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!