Polisen: "Vid upplopp kan alla på plats utgöra ett hot"

Vid våldsamma händelser räcker det att man finns på platsen för att man ska bli betraktad som ett hot. Det förklarade Jessica Ljung, gruppchef för områdespolisen, på ett dialogmöte i Skäggetorp efter påskens upplopp.

Enligt Halla Hajselman vinkar lilla dottern Sofie alltid till polisen. "Vi gillar polisen", säger Halla. Det glädjer nog gruppchef Jessica Ljung. Sania Qureshi från Världens mammor är också med på bilden.

Enligt Halla Hajselman vinkar lilla dottern Sofie alltid till polisen. "Vi gillar polisen", säger Halla. Det glädjer nog gruppchef Jessica Ljung. Sania Qureshi från Världens mammor är också med på bilden.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2022-05-11 17:30

– Det som hände i Skäggetorp under påsken var livsfarligt. Poliser som jobbade då fruktade för sina liv. Får man en kastad sten i huvudet så kan man dö. De som kastade sten på polisen begick väldigt allvarliga brott, sa Jessica Ljung.

Hon och kollegan Joni Lahdo kom till dialogmötet, arrangerat av föreningen Världens mammor, för att svara på frågor från Skäggetorpsbor som skrämts och upprörts över stenkastningen på torsdagen – men också över uppträdandet från vissa poliser som arbetade vid insatsen på söndagen.

undefined
Enligt Halla Hajselman vinkar lilla dottern Sofie alltid till polisen. "Vi gillar polisen", säger Halla. Det glädjer nog gruppchef Jessica Ljung. Sania Qureshi från Världens mammor är också med på bilden.

I föreningens lokaler i Skäggetorp centrum samlades 60-70 personer som var inbjudna till dialogen. Kvinnorna berättade bland annat hur man sett polisen slå människor, hur man bemötts av arroganta poliser och hur minderåriga barn gripits och förts bort av polis och att det tog många timmar innan vårdnadshavare fick veta var deras barn fanns. Allt detta hände på söndagen och kvinnorna upplever att ingen vill prata om det.

– Det känns som om alla myndigheter tror att vi föräldrar och mammor är kriminella. För att några kvinnor kastade sten pratar man nu som om alla mammor har kastat sten. Nej, vi har inte gjort det och vi är inte kriminella. Vi i föreningen har kämpat för att samarbeta med kommunen, polisen och skolan i över tre år, men vi har fortfarande inget fungerande samarbete, sa Seynab Muse, en av mammorna.

Det fick Joni Lahdo att reagera:

– Om ni verkligen tror att polisen ser er föräldrar som kriminella då har vi problem. Så är det inte alls.

Men för att föräldrarna och polisen ska samarbeta och förstå varandra är språket oerhört viktigt, enligt Lahdo. Föräldrarna måste lära sig svenska, men polisen behöver också flera poliser med extra språkkompetens. Där skulle föräldrarna kunna hjälpa till genom att få sina barn att söka sig till polisyrket.

undefined
Jessica Ljung i samtal med Shilan Al-aref som har kritiserat polisen för agerandet i Skäggetorp. Malin Björk (C), i mitten, är riksdagsledamot som sitter i justitieutskottet. Hon var redan innan bjuden till att medverka i Prova mitt liv med Världens mammor i Skäggetorp.

På mötet återgav Hambi Barow vad en polis sagt till henne under påskdagen: Hade upploppet utspelat sig i hennes hemland så kunde han ha skjutit. Uttalandet skulle kunna vara ett olaga hot, konstaterade Jessica Ljung och sa att den som vill att polisers agerande granskas, ska höra av sig till Polismyndigheten med en anmälan.

– Det kan ske att också poliser gör fel. Men polisen har rätt att gripa ungdomar. En femtonåring får gripas för brott, särskilt om ungdomen misstänks för så allvarligt brott som blåljussabotage, förklarade Jessica Ljung och beskrev att vårdnadshavare ska bli kontaktade så fort som möjligt, men att upploppen gjorde poliserna upptagen med att hantera det akuta våldet, därför dröjde samtal till föräldrar.

Under en del av mötet pratade deltagarna i mindre grupper om hur samverkan kan bli bättre mellan invånare i områden som Skäggetorp och samhällets företrädare som polisen, områdesteamen, socialtjänsten och andra. Då verksamhetsledare Sira Jokinen frågade deltagarna om de vill ha fler liknande möten framöver, svarade majoriteten ett högt "ja".

Ett nytt möte är planerat före sommarlovet men för Världens mammor i Skäggetorp kan det bli snabba puckar. Rasmus Paludan har aviserat att han vill återvända till Linköping 15 maj.

– Efter upploppen måste vi alla tänka framåt. Hur ska vi göra nästa gång? Det gäller att mobilisera alla goda krafter och att prata igenom hur vi ska förebereda oss för att våldet inte ska upprepas, säger Sira Jokinen.

undefined
Ett bättre samarbete mellan polisen och Skäggetorpsborna gynnar alla. Här fick Jessica Ljung och Joni Lahdo blommor från Världens mammor.
Det här hände

På skärtorsdagen uppstod våldsamma upplopp i Linköping och Norrköping, efter att den islamfientliga danska politikern Rasmus Paludan fått tillåtelse att under en demonstration bränna Koranen. Polisen attackerades med stenar och polisbilar sattes i brand. Paludan syntes aldrig till.

På påskdagen påstod Paludan att han återigen skulle komma till Östergötland, den här gången utan tillstånd. Politikern dök aldrig upp, men det blev återigen oroligt och våldsamt i städerna, framförallt i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!