Polisinsatser avslöjar gängrelaterad brottslighet

Brottslighet med kopplingar till grovt kriminella gäng har avslöjats i Linköping. Det rör sig bland annat om misstänkt människohandel, livsfarliga boenden och arbetare som hålls inlåsta.

Polisen går oftast först in i lokalerna där brottslighet misstänks. Olagliga bostäder och utnyttjade arbetare har upptäckts på många ställen i Linköping.

Polisen går oftast först in i lokalerna där brottslighet misstänks. Olagliga bostäder och utnyttjade arbetare har upptäckts på många ställen i Linköping.

Foto: Polisen

Linköping2022-05-04 06:00

Sedan några år samarbetar polisen med kommunen och flera andra myndigheter för att komma åt den organiserade brottsligheten i Linköping. Ungefär en gång i månaden inspekteras olika företag i gemensamma insatser.

Magdalena Lennmarken från Arbetsmiljöverket brukar delta och hon målar upp en skrämmande bild av vad som uppdagats vid en del av besöken.

– Jag har sett byggen där folk bor i 15 minusgrader medan de renoverar ett hus. Jag har sett barnfamiljer som bor i källaren på restauranger och arbetstagare som blir inlåsta på kvällarna. Ofta handlar det om utländsk personal som utför farliga jobb utan skyddsutrustning och en del har varit här i flera år.

Poliskommissarie Joakim Jäderstig berättar att många blivit hitlurade från andra länder i tron att de kan tjäna väldigt mycket pengar.

– När de kommer hit blir de avplockade på passet och måste sedan köpa tillbaka det. Men ofta har de så dålig lön och måste betala så mycket för sitt uppehälle att de blir fast här under miserabla förhållanden. Inte sällan jobbar de extremt långa arbetspass, säger han.

Enligt Jäderstig finns det ibland kopplingar till organiserad brottslighet.

– Det handlar om multikriminella människor som försöker tjäna en krona på precis allting. Ofta kapar de företag, äter sig in i dem med hot och tar över dem helt – eller bara lyfter vinster.

Under namnet LOS, lokal operativ myndighetssamverkan, försöker polisen och andra myndigheter komma åt brottslighet och osund konkurrens. När företagen besöks kan till exempel Arbetsmiljöverket, polisen, gränspolisen, tullen, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och kronofogden följa med. Från kommunen deltar socialtjänsten, alkoholhandläggare, livsmedelsinspektörer och bygglovshandläggare med flera.

– Tillsammans är vi starka; det blir en helt annan kraft från samhället. Vi kan använda den mest effektiva verktygslådan varje gång. Om polisen vet att det finns brottslighet som de har svårt att komma åt med sin lagstiftning kanske jag kan gå in och ställa krav utifrån arbetsmiljölagen. Eller så kan Skatteverket göra något, säger Lennmarken.

Från kommunens sida har den senaste tidens LOS-insatser bland annat resulterat i att en olaglig kötthantering stoppats, samt en lång rad farliga boenden.

– Under 2021 hittade vi 57 olagliga sängplatser ute på företagen. Personer har bott i industribyggnader som varit direkt farliga, utan möjlighet till utrymning om det börjat brinna. Vi har mött människor som jobbat utan lön och på ett ställe fanns två barn under fem år, säger bygglovschefen Sebastian Monell.

I Norrköping har besöken lett till en fällande dom för människoexploatering, men inte i Linköping.

– Det är svårt att lagföra människohandel eftersom de som är utsatta kanske inte upplever att de är exploaterade. Eller så vågar de inte berätta om det. Däremot är det inte sällan som det blir lagföring kring bokföringsbrott och pengatvätt. Andra myndigheter kan utdöma viten och lägga näringsförbud, säger Joakim Jäderstig.

Många företag väljer efter besöken att helt enkelt slå igen eller att avlägsna olagliga sovplatser – och då slipper de ofta påföljd. Men Stefan Erikson (M), ordförande i Linköpings bygg- och miljönämnd, menar att man då ändå uppnår en förebyggande effekt. 

– Stora kriminella nätverk, sådana som har kopplingar till människohandel, narkotika och liknande, ska känna att i Linköping är inte oseriösa verksamheter välkomna. Därför satsar vi nu ännu mer på LOS-verksamheten och utökar budgeten med 800 000 kronor, säger Erikson.

Magdalena Lennmarken är glad över Linköpings kommuns satsning.

– Det är bra att politiken i Linköping har vaknat upp. Arbetslivskriminalitet finns överallt, även i Linköping. Byggföretag, restauranger, bilvård, skönhetsvård och gröna näringar som jordbruk är mest drabbade, men det finns i alla branscher, säger hon.

Allmänheten kan hjälpa till, understryker hon.

– Är något för bra för att vara sant, ska du undvika det. Byt inte däck på en stormarknadsparkering för 150 kronor. Och ska du göra hantverk hemma, kolla så att det finns kollektivavtal och vem som faktiskt ska komma och utföra arbetet.

Magdalena Lennmarken är trots allt någorlunda optimistisk inför framtiden.

 – Vi kommer aldrig att kunna kontrollera bort den här typen av fusk, missbruk och brottslighet. Men vi kommer att kunna stävja det värsta.

Detta är LOS

Lokalpolisen ansvarar för LOS, lokal operativ myndighetssamverkan. Målet är att både verka brottsförebyggande och att beivra kriminell verksamhet. 

LOS är ett myndighetsövergripande nätverk mellan kommunen (social- och omsorgsförvaltningen, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och säkerhetsenheten), Polisen, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!