Olika arter, som vitsippa och cypressfläta (sån mossa som ofta växer i gräsmattan) visas upp på ett bord vid Kryddbodtorget. Där finns också ett plakat med rubriken "Föreningen Rädda Vallaskogen".
Men det är ju ett naturreservat?
Biologen Rasmus Viding berättar att det på 60- och 70-talen var tal om att bygga en motorväg rakt igenom Vallaskogen. År 1984 orsakade det stora protester och till slut blev Vallaskogen ett reservat. Men föreningen finns kvar.
– Vi vill visa på vilken fin skog vi har här i Vallaskogen, med stor biologisk mångfald. Det är också därför vi visar upp några vanliga arter här, så man kan se om man känner igen dem och om man vet vad de heter, säger Rasmus, som är 26 år och inte själv var med på tiden då protesterna rasade.
Det är många som promenerar och joggar i Vallaskogen, behöver den skyddas mot oss vanligt folk?
– Inte alls! Det är helt okej att jogga hur mycket man vill i skogen. Det är bara kul om vi alla kan se hur fin den är, intygar Rasmus, som började marknadsdagen med att vara skogsguide för en grupp intresserade besökare.
Väggmossa, kransmossa, husmossa och cypressfläta. Det är fyra olika sorters grön mossa, som de flesta av oss säkert ser ganska ofta, kanske dagligen, utan att tänka på att det är olika arter.
I flera år har systrarna Katarina och Ulrika Ståhlkrantz besökt marknaden Jättegrönt i Gamla Linköping, men i år bestämde de sig för att även bli utställare och sälja sina plantor på marknaden.
– Vi är hobbyodlare och trädgårdsintresserade, säger Katarina.
På bordet trängs tomatplantor och chili, med olika perenner och palettblad. Och affärerna går bra.
– Det är väldigt blandat med unga och gamla. Många har frågor om hur man ska göra om man vill odla själv, säger Katarina.
– Vi har försökt hålla bra priser, så att alla känner att de kan ha råd. Även studenter, förklarar Ulrika.
Trots att det har varit fullt upp hela dagen är de överens.
– Det är jättetrevligt, säger de i mun på varandra.
Så det kanske rentav kan bli en ny tradition att sälja plantor på marknaden.
Många späda plantor blir det. Vissa får små plastkrukor och andra får plats i tomatburkar. Tomatplantorna verkar populära hos de flesta som säljer plantor på marknaden
– Det har gått jättebra och varit mycket folk. Tulpanbuketterna är redan helt slut, säger Malin Moberg som står på marknaden tillsammans med 10-åriga dottern Melissa Moberg.
Till vardags är hon fysioterapeut på US, men hemma i villan i Åtvidaberg är det odlingsintresset som tar plats.
– Det är verkligen avkopplande att hålla på med odling.
Både blombuketter och kruktomater går åt.
– Tiny Tim går åt fort, säger Melissa och syftar på tomatsorten.
Gamla Linköpings trädgårdsmästare heter Linnea Elvira Eriksson. Vi hittar henne vid växthuset där hon vattnar blommor och i största allmänhet har fullt upp med sånt råddande som blir av en stor marknad.
Vid växthuset finns ett sticklingsbytarbord. Där kan den som vill, lämna en stickling och ta med sig en från bordet.
– Det finns egentligen inga regler, det kan vara grönsaker, sommarblommor, perenner eller vad som helst. Det är kul för då kan man få med sig lite ovanliga växter, säger Gamla Linköpings trädgårdsmästare Linnea Elvira Eriksson.
På en bänk längs en av träfasaderna på Kryddbodstorget sitter Runa Eklund, 9 år, med sin mamma Natalie Hederstedt.
– Vi har köpt några tomatplantor och nu blev det en glass i solen, berättar Natalie.
Runa valde en glass med mango.
– Vi går nog ett varv till sen. Jag älskar att gå på marknader här, säger Natalie.
Marknaden innebär säsongspremiär för tuff-tuff-tåget. Eller nästan, i alla fall. Nu är det maj och då kör tåget på helgerna från till sommaren då säsongen börjar på allvar.
Den rutinerade tågföraren Emelina Hellman visar resenärerna till sina platser och säljer biljetter tillsammans med kollegan.
– Vi brukar turas om att köra och sälja biljetter, berättar hon. I vanliga fall pluggar Emelina programmet SLM (Språk, litteratur och medier) på Linköpings universitet, men under helgen är det alltså tåg som gäller.
– Det är väldigt blandat vilka som åker, men när det är marknad är det många barn, så klart. En liten kille kom faktiskt nyss och ville kolla hur det ser ut i hytten där man sitter och kör.
Flera barnfamiljer har tagit plats i den första av tågets vagnar. Vi hinner inte prata, plötsligt pinglar tågklockan och spänd förväntan övergår till förtjusta skratt.
– Nu åker vi!
Utanför LasseMajas Deckarhus leker 3-åriga Malte med storebröderna Otto, 9 år, och Ruben, 7 år. De brukar läsa böckerna och har därmed koll på karaktärerna.
Men vilken bok gillar de mest?
– Filmmysteriet är nog bäst, säger Ruben.
Mamma Sandra Pärlsjö berättar att de kommer från Örebro, men att de är på besök för att träffa hennes svägerska och då passade på att besöka deckarhuset.
– Nu ska vi gå en sväng på marknaden också, men det blir mer som en bonus, säger hon.
– Det är fullt upp nu när det är så underbart väder. Allra mest är det pelargoner och tomater som går åt, säger Mats Göransson bakom blomsterhavet.
Han har sin gård utanför Örtomta, berättar han medan han svarar på kundernas frågor och tar betalt.
– Jag brukar stå här på marknaderna, både på Jättegrönt och när det är jul. Fast på julen är det mest kransar och sånt, säger han.
– Både privatpersoner och företag säljer växter på marknaden, berättar Jättegrönts projektledare Maria Ackerfors, som har den formella titeln eventkoordinator i Gamla Linköping.
Men det är inte bara plantor som säljs, utan lite allt möjligt.
– Det finns en hel del mathantverk också. Då ser vi helst att det ska finnas någon koppling till växtriket, säger Maria.
– Och Folkungagillet öser på för fullt borta på dansbanan, säger hon glatt när vi hör musik bakom oss.
Bakom disken i Cocosbollsboden står Celine Forsman. Det är hennes tredje dag på jobbet. I vanliga fall pluggar hon på Katedralsskolan, och om några veckor tar hon studenten.
En av dagens kunder heter Leo Tudegård. Leo vill köpa hårda karameller i lösvikt och Celine öser upp i en strut. Två olika sorter med fruktsmak blir det.
– Farmor och farfar brukade alltid ta med oss hit, berättar Leo.
Men idag är det pappa som är med. Eller, det finns fler familjemedlemmar med, berättar pappan, men de har gått åt olika håll.
– De som är intresserade av plantor går för sig och vi som är intresserade av annat, går för oss, säger han medan Leo betalar för karamellerna.
Vid sticklingsbytarbordet står Tim Åkerlund och Melissa Sahlin.
– Man kanske får springa hem och hämta nån planta, säger Tim lite halvt på skämt.
För sticklingarna på bytesbordet är inte till salu, utan för den som har någon stickling att byta med.
– Vi har inte handlat något än, men jag har kollat in några kryddplantor som jag funderar på att köpa, säger Melissa.
– Och så har vi tänkt köpa lite god ost, säger Tim.
– Jag har åkt långt för att sälja korv idag, skrattar Matilda Borga, som vi hittar i Korvboden mitt på torget.
Hon bor för tillfället i Dalarna där hon pluggar till silversmed. Men hon kommer från Linköping och brukar arbeta i Korvboden på somrarna och när det är marknader.
– Det har varit jättemycket folk idag, i alla åldrar. Alla vill ha korv när det är marknad, säger hon.
Musiken hörs på långt håll och runt dansbanan står en spontan publik medan flera par tar sig en svängom på trägolvet. Ett av de dansande paren är Agneta Thors och Göran Boberg. De är egentligen inget par, utan danskompisar.
– Vi är ett gäng som brukar dansa bugg på tisdagar i Landeryd, berättar Agneta.
I stadskvarteren, där Tunnbindaregatan korsar Djäknegränd står Jenni Lindkvist och vevar. Handtaget sitter fast i en trälåda och ut kommer musik.
– Det är ett positiv. Som en speldosa ungefär, berättar hon.
Jenni jobbar egentligen på kommunens miljökontor och har nyligen gått med i Gamla Linköpings klädgrupp. Det är en sorts volontärarbete där man kan delta genom att bära kläder från tidigt 1900-tal för att bidra till känslan av historia.
Ostkakor, fetaostinläggningar och sylt från Åtvidaberg. Åsa Forsell har haft fullt sjå hela dagen när vi kommer.
– Det har varit mycket folk, så nu är det inte så mycket kvar, säger hon efter att ha ännu en gång ha fyllt upp med varor på bordet.
Hon är faster till företaget Herrsäters ägare och håller ställningarna på marknaden.