Olika länder och kulturer har sin egen matkultur. I Kina och Hong Kong ses bland annat knorren, öronen och trynet från grisen som delikatesser. I dagligvaruhandeln säljer man också kycklingfötter, anktunga och grisfötter som tilltugg. Nu vill den stora svenska kött- och charkproducenten Scan, med anläggning i Linköping, ge sig in på den lukrativa marknaden.
– Som det ser ut nu får vi inte lov att exportera våra grisprodukter dit. Först krävs ett exportgodkännande från Kina. Vi vill skapa ett mervärde för de delar av grisen som vi i Sverige inte vanligtvis konsumerar. Nu mals det ner till hundtugg, säger Magnus Sjöholm, marknadsdirektör för den internationella marknaden på Scan.
Under 2012 gjorde dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) ett besök i Kina för att diskutera frågan. Sedan ett par år tillbaka finns också ett svenskt lantbruksråd på plats i Asien.
– Jag har fått höra från industrins sida att efterfrågan från detaljer som är mindre eftertraktade i vår del av världen har ett betydligt högre värde i den delen av världen. Exempel är kycklingfötter och grisöron som har ringa värde i vårt kök men som är en typ av snacks där, sa Eskil Erlandsson i en intervju med Dagens Nyheter i juli 2014.
Flera år senare hoppas chark- och köttindustrin i Sverige fortfarande på ett godkännande från Kina. Kontrollerna är dock hårda och det krävs bland annat en omfattande uppsättning av intyg och protokoll. Likaså är tillsyner på plats i det land som vill sälja sina produkter ett krav för kineserna.
– Man kan säga att vi är mitt i processen. De har genomfört den landinspektion som krävs, där bland annat vi på Scan fick besök. Nu återstår anläggningsinspektioner på de enskilda produktionsplatserna, säger Magnus Sjöholm.
Den genomsnittlige kinesen äter mest griskött i världen per år, nämligen 39 kilo, enligt en uppskattning från Institute of agriculture and trade policy. De siffrorna är betydligt högre än i Sverige och exempelvis USA. Dessutom sker två tredjedelar av världens handel med griskött i Kina och Hongkong. Magnus Sjöholm på Scan ser en oerhörd potential i att etablera sig på dessa marknader. Och det utifrån flera perspektiv:
– Vi tycker rent miljömässigt att alla delar på grisen eller djuret ska konsumeras, hellre än att det blir biogas. Värdemässigt är det också positivt om vi kan förflytta näringskedjan uppåt. Om vi kan maximera vår försäljning för varje gris vi slaktar, kan vi också betala mer till uppfödarna.
Så det skulle gynna de svenska grisbönderna?
– Utan tvekan. Det enskilt viktigaste för oss är att stärka den svenska grisnäringen. Den kinesiska medelklassen får mer och mer pengar och är villiga att betala bra för högkvalitativa produkter.
Men Scan har i dagsläget inte några planer på att introducera de kinesiska grisdelikatesserna i Sverige.
– Nej, av tradition tror jag inte att det är möjligt. Men vi tittar hela tiden på hur vi kan ta tillvara på de delar av grisen som inte produceras för den svenska mathandeln, säger marknadsdirektör Magnus Sjöholm på Scan.