Gripenplanen ska försvara oljefyndigheter

En av Gripenplanens huvuduppgifter blir att säkra Brasiliens kontroll över nya, enorma oljefyndigheter utanför landets kust.

Foto:

LINKÖPING2013-12-19 09:55

– Vi är verkligen ett fredligt land, men vi kommer inte att vara försvarslösa, påpekade presidenten Dilma Rousseff under onsdagen.

Hon hade en hektisk agenda under onsdagen, vilket bland annat framgår av hennes twitterkonto.
Dilma Rousseff publicerade bilder från hennes möte med fotbollsspelaren Marta och det brasilianska landslaget samt från en fikastund med ett stort antal unga journalister.

Sedan twittrade hon om att Partido dos Trabalhadores (Arbetarnas parti) under onsdagen firade att man suttit tio år vid makten.
Och det är tio år som förändrat livet för väldigt många brasilianare.
Staten har bland annat satsat närmare 58 miljarder kronor på ett gigantiskt elektrifieringsprogram, vilket gjort att 17 miljoner fler invånare har tillgång till el och 460 000 jobb har skapats.

Det blev däremot inga egna meddelanden om själva beskedet att skaffa 36 Gripenplan. Dilma Rousseff nöjde sig med att retwittra försvarsministeriets tillkännagivande:

"@dilmabr RT “@DefesaGovBr: O caça Gripen-NG, da Suécia, é o vencedor da concorrência do #programafx2. Confira: http://goo.gl/hP08mR

Det var dock under en militär ceremoni som presidenten meddelade offentligt att man hade fattat ett beslut gällande flygplansköpet.
– Ett land av Brasiliens storlek måste allt vara redo att skydda medborgarna, sin egendom och suveräniteten, sade hon och förklarade vidare:
– Vi måste vara beredda att möta alla hot, försvara våra intressen i regioner som vi redan bryr oss om, som Amazonas, samt i regioner vars strategiska värde har ökat exponentiellt, vilket är fallet med pre-salt-regionen, vår blåa Amazonas.

Den så kallade pre-salt-regionen är en geologisk formation, som ligger utanför det gigantiska landets kust och där det lär finnas enorma mängder olja.
Och där det finns olja, finns det också ett stort behov av att försvara sig.
Dilma Rousseffs ordval är därför ett tydligt besked om att andra stormakter, som i framtiden kan vilja komma åt pre-salt-oljan, får räkna med att välkomnas av bestyckade Gripenplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!