En av Sveriges rikaste män är död: "Han hade humor"

En av Sveriges rikaste personer, greve Gustaf Douglas, är död. Hans kopplingar till Östergötland är många. Han ägde bland annat Stjärnorps slott norr om Roxen, Boxholms skogar och Klas Ingessons gård i Kinda som han köpte efter fotbollsstjärnans död.

Gustaf Douglas föddes 1938 i Stockholm, son till greve Carl Ludvig Douglas, Sveriges ambassadör i Brasilien och Ottora Haas-Heye.

Gustaf Douglas föddes 1938 i Stockholm, son till greve Carl Ludvig Douglas, Sveriges ambassadör i Brasilien och Ottora Haas-Heye.

Foto: Magnus Andersson

Linköping2023-05-03 20:57

Gustaf Douglas gick bort under onsdagen, enligt bolaget Latour. 

"Gustafs framgång som en av Sveriges stora globala industribyggare genom tiderna är odiskutabel. Hans gärning lever nu vidare i alla de företag han varit med om att bygga, inte minst genom den långsiktiga hållbara företagskultur som lever vidare i Latours alla bolag", skriver Latour på sin hemsida.

Gustaf Douglas grundade investmentbolaget Latour, som är delägare i bland annat Assa Abloy, Securitas och Sweco. I Linköping var Gustaf Douglas känd för att ha räddat och renoverat Stjärnorps slott, som nu ägs av Gustafs son Eric, men även för sina stora insatser för att rädda Mjärdeviföretaget IFS i Linköping, där han blev största ägare.

undefined
Gustaf Douglas höll sin föreläsning i en fullsatt sal på Saab arena 2014.

2012 valdes han in i styrelsen för mediekoncernen NTM, som äger Corren, Norrköpings Tidningar, MVT och en rad andra mediehus. Före sin karriär som företagare arbetade Douglas inom mediebranschen och var bland annat vd för Dagens Nyheter under åren 1973 till 1980 och har suttit med i Sveriges Televisions styrelse. Gustaf Douglas har även varit engagerad politiskt och har suttit i Moderaternas partistyrelse sedan 2002.

Lennart Foss, som var VD för NTM under de åren när Gustaf Douglas var aktiv styrelseledamot i koncernen minns greven med värme.

– Gustaf var en klok person och oerhört erfaren. Han hade förmågan att sprida glädje och skapa en positiv stämning så att folk gillade att prata. För honom var inget så svårt eller komplicerat, han tyckte att man kommer långt med sunt förnuft. Han hade också humor som han gärna delade med sig av, säger Lennart Foss när vi når honom på telefon.

Gustaf Douglas brukade besöka länet vid olika tillfällen och Corren och NT har intervjuat honom många gånger. Trots att han var en väldigt upptagen finansman engagerade han sig i bland annat Centrum för rättvisa och Ung Företagsamhet. Och hade alltid glimten i ögat när han svarade på våra frågor.

– Parterna på arbetsmarknaden har inte löst arbetslösheten bland ungdomar och invandrare. Det finns en välvilja och många anstränger sig lite grann men det räcker inte. Alla måste anstränga sig ännu mer. Jag tror inte att det finns formler som kan fixa 100 000 nya jobb. Jag tror på att man hittar lösningar för en person. Sedan för ytterligare en. Och en till. Och en till. En efter en måste vi kunna erbjuda praktikplatser och jobb tills vi har löst detta, sade Gustaf Douglas i en intervju i Corren 2014.

undefined
Gustaf Douglas fick Kungliga patriotiska sällskapets Näringslivsmedaljen för att ha skapa några av Sveriges största globala företag såsom Securitas och Assa Abloy. Men Sällskapet lyfte särskilt fram hans och familjens ägande i Boxholms Skogar där hans ägarfilosofi betyder mycket för bygden, naturvården och de anställda. Medaljen överlämnades av prins Daniel. År 2018.

Gustaf Douglas trodde på att ett bättre samhälle var möjligt men att det krävde ansträngningar från alla, inte minst från dem som behöver hjälp:

– Att kämpa för ett bättre samhälle är som att svara på frågan om du kan äta upp en elefant. Ja, det kan man. Bit för bit. Bit för bit kan det leda till ett bättre samhälle.

Som företagare och entreprenör förespråkade Gustaf Douglas att man ska vara nära människorna och nära arbetsplatsen. 

– Det ska inte finnas vi och dem. Man ska inte glömma vad människor från andra länder har betytt för Sverige och att vi tillsammans har byggt upp landet. Min släkt kom på 1600-talet från Skottland till Sverige och den roten har vi aldrig glömt. Trots att det var länge sedan, berättade han lite skämtsamt.

Han har också varit en flitig föreläsare och hans föreläsningar var både underhållande och välbesökta. På en företagsmässa i Linköping, Östgötaforum, som bevakades av Corren, gav han goda råd till de som ville bli rika och kom på hans föreläsning:

– Skaffa dig erfarenhet. Samarbeta med andra. Sök hjälp av andra människor. Men undvik galningar och psykopater. Särskilt sådana som vill bli rika på dig.

undefined
Gul tre skilling banco. Världens kanske mest kända märke köptes 2013 av Gustaf Douglas för en hemlig summa som brukar antas ha legat mellan 15 och 20 miljoner kronor.

Enligt Affärsvärldens genomgång av Sveriges rikaste, som publicerades i april i år, hamnade Gustaf Douglas på nionde plats. Han var också ägare till världens mest kända frimärke, gul tre skilling banco. 

Gustaf Douglas bodde på Rydboholms slott i Uppland tillsammans med sin hustru Elisabeth, född von Essen. Han blev 85 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!