Den bussresan ska användas för att prata framtid: hur ska bussresenärerna nu lösa sina transporter?
– Vi måste hitta andra möjligheter, säger Ebba Wadsten i Hulta kretsloppsförening som har kämpat för att få behålla busslinjen.
Kretsloppsföreningen har lagt ner mycket möda på att uppvakta politiker och tjänstemän på region Östergötland, Östgötatrafiken och Linköpings kommun. De är nu inbjudna att följa med på den sista färden för att förklara varför nedläggningen var nödvändig.
– Det finns mycket av landsbygdsprogram och diskussioner om hur landsbygden ska utvecklas, konstaterar Ragna Johansson i Kretsloppsföreningen, men i verkligheten blir det bara svårare att bo på landet.
Bussnedläggningen drabbar särskilt gymnasieungdomarna. Elever i grundskolan har rätt till skolskjuts men inte de som har börjat på gymnasiet.
28 linjer dras ner eller läggs ner i länet 20 juni. Tanken är att resenärerna ska ta sig ut till de större stråken där busslinjerna finns. Hulta-, Fjälla- och Törneviksborna ska ta sig ut till Kisavägen och ta bussen därifrån.
– Jag har fyra kilometer till närmaste hållplats, säger Ragna Johansson. På vintern är det knappt tänkbart.
– Från Hulta är det åtta kilometer till hållplatsen, säger Ebba Wadstein. Det blir långa dagar för den som åker buss.
Det var Eklöfs omnibusstrafik som körde de första transporterna i bygden. I en skrift om bussar som Gammalkils hembygdsförening givit ut, berättas att Martin och Gereon Eklöfs första inbyggda buss sattes i trafik sommaren 1923 på linjen Linköping-Sandebo.
Så sent som för 20 år sedan fanns det åtta bussturer om dagen på linjen och många åkte med. Sedan dess har passagerarna blivit färre, närtrafik har ersatt många bussturer och på sista tiden har bara tre turer funnits kvar. En på morgonen och två på eftermiddagen under skoltid. På somrarna och alla skollov har resenärerna fått nöja sig med en hemresa.
10 juni går alltså sista turen och sedan är det anropsstyrd trafik som gäller, fram tills linjen läggs ner för alltid 20 juni.
Kretsloppsföreningen hoppas att många följer med: politiker och tjänstemän, bussresenärer och bygdens invånare. Flera av de gamla välkända chaufförerna åker med. Turen går 17.14 från Orrbacksvägen i Skeda Udde. Någon sorts förtäring serveras under resan och den som följer med hela slingan runt är tillbaka på samma plats kl 17.52.