Mördade Bandidos-medlemmen bar på ett mörkt register

Den 25 augusti sköts 30-åringen till döds inne på en restaurang i Skäggetorps centrum. Han hade nyligen blivit medlem i den kriminella mc-klubben Bandidos. Vår kartläggning visar att mannen hade ett långt kriminellt förflutet – och han hade tidigare varit inblandad i gängkonflikter.

Den mördade  30-åringen i Skäggetorp hade en nyckelroll i Linköpings gängkrig. Bilden är ett montage.

Den mördade 30-åringen i Skäggetorp hade en nyckelroll i Linköpings gängkrig. Bilden är ett montage.

Foto: Carina Glenning, Albin Wiman

Linköping2021-09-18 06:00

Det är lördagen den 28 augusti och Skäggetorps centrum är sig inte likt. 

Tre dagar tidigare har en 30-årig nybliven medlem i den kriminella mc-klubben Bandidos skjutits till döds när han satt och åt på Fresh kolgrill. Han sköts i huvudet från nära håll. Det var av allt att döma en ren avrättning. 

undefined
Den 30-årige Bandidos-medlemen sköts till döds inne på restaurangen den 25 augusti i år.

Nu befinner sig ett 100-tal anhängare till mc-klubben på mordplatsen för att delta i en minnesstund. Många av de församlade bär västar med märken som visar att de är medlemmar i Bandidos. Somliga bär märken som visar att de är provmedlemmar, så kallade probationary. 

Andra bär tröjor som visar att de tillhör supportergruppen X-team, som har ett starkt fäste i Skäggetorp. På plats finns även medlemmar i andra mc-klubbar som står Bandidos nära – som Bad Breed från Stockholm och Invicto från Småland. 

Det är lika mycket en styrkedemonstration som en minnesstund. Polisen finns förstås på plats. Men gängmedlemmarna, som ställt upp sina motorcyklar på en lång rad i närheten, är många fler. 

Efteråt samlas deltagarna i en lokal. På en liten scen i lokalen har ett stort, inramat fotografi av den mördade 30-åringen placerats. Framför porträttet finns blomsteruppsättningar. Blommorna är röda och gula – Bandidos färger, "red and gold". 

Den mördade 30-åringen hade under lång tid haft en framträdande roll i den kriminella gängmiljön i Linköping. Av domar framgår att hans våldskapital var stort, han handlade med narkotika och han hade under mer än tio års tid byggt upp ett kontaktnät med andra grovt kriminella. 

I mitten av juli lade 30-åringen ut en bild på sitt Instagramkonto där det framgick att han blivit fullvärdig medlem i Bandidos Stockholmsavdelning. Det var inte det första kriminella gäng han tillhört. 

Redan som 15-åring dömdes han för första gången – för misshandel. I oktober 2010 dömdes han för häleri, skadegörelse, mened, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen till två månaders sluten ungdomsvård.  

I december samma år rymde han och två andra ungdomar från ett ungdomshem i Värmland. Rymlingarna agerade våldsamt mot en vårdare och Linköpingsbon dömdes för olaga tvång till fängelse i tre månader. Värmlands tingsrätt ville undvika att utdöma ett längre fängelsestraff och skrev i domen: "Det bör, om möjligt, undvikas att han tvingas avtjäna ett längre fängelsestraff med de negativa konsekvenser som detta kan innebära för en ung lagöverträdare". Det skulle dock inte dröja länge innan mannen fick sitt första längre straff. 

Den 29 mars 2011 inträffade en av de allvarligaste gängkonfrontationer som hittills har skett i Linköping. Den blivande Bandidos-medlemmen, som då endast var 19 år, kom att utmärka sig på ett särskilt våldsamt sätt. Det hade under en tid varit spänt mellan nätverket Black Cobra och Asir – ett kriminellt gäng som bildats på fängelser. 19-åringen tillhörde det senare gänget. 

Vid 20.30-tiden drabbade medlemmar i de båda gängen samman på en parkeringsplats i Skattegården i stadsdelen Skäggetorp. Ett stort antal personer var involverade. Många av deltagarna var utrustade med tillhyggen som basebollträn. De hade halsdukar över sina ansikten. 

Det tiotal poliser som befann sig på platsen var i underläge och tvingades skjuta varningsskott i luften för att lugna ner situationen. Till en början tycktes varningsskotten ha fått avsedd effekt. Gängen skingrades. Men sedan gick allt snett. 

Den blivande Bandidos-medlemmen lämnade tillsammans med andra medlemmar i Asir platsen i en röd Audi. Polisen följde efter, men tappade snart kontakten. 19-åringen, tillsammans med två andra gängmedlemmar, hoppade ur bilen och gick till attack mot vad de trodde var en anhängare till det rivaliserande gänget. Mannen blev knivhuggen. Det visade sig senare att brottsoffret bara hade varit ute på en joggingtur i området. Han var helt oskyldig. 

undefined
Den 29 mars 2011 drabbade anhängare till Black Cobra ihop med Asir i Skäggetorp. En oskyldig joggare blev knivhuggen.

19-åringen greps och visade genast sin lojalitet mot sina äldre gängkamrater genom att själv ta på sig hela ansvaret för det inträffade. Linköpings tingsrätt kom dock fram till att ytterligare två män deltog i knivattacken. 19-åringen dömdes till fängelse i tre år – en dom som senare fastställdes av hovrätten. 

Konflikten mellan Black Cobra, Asir och Bergagänget – en kriminell gruppering med hemvist i Linköpingsstadsdelen Berga – upphörde inte. Sent på kvällen den 28 juli 2014 skedde ännu en våldsam konfrontation. Och denna gång med dödlig utgång.

Ett vittne ringde till polisen klockan 23.27 och berättade att det stod en grupp unga män i Skäggetorps centrum. De var utrustade med tillhyggen. Under tiden som vittnet pratade med operatören på länskommunikationscentralen utbröt skottlossning. 

En 18-årig man kom körandes på en moped i riktning mot männen som samlats i närheten av Skäggetorps centrum. Bakom 18-åringen satt en man som öppnade eld med ett handeldvapen. När elden besvarades träffades 18-åringen av flera­ skott och dog. 

undefined
Den 28 juli 2014 sköts en 18-åring till döds i Skäggetorps centrum i samband med en konfrontation mellan kriminella gäng. Den blivande Bandidos-medlemmen tros ha varit på 18-åringens sida.

Ett 20-tal avlossades under det korta händelseförloppet. Skyttarna hade ingen som helst kontroll över var skotten träffade. Flera kulor träffade en bostad i närheten.

En tid efter händelsen greps den blivande Bandidos-medlemmen, som vid tillfället var 23 år, för att ha varit inblandad i skottlossningen. Polis och åklagare misstänkte att han hade varit på samma sida som den mördade 18-åringen. Men bevisen räckte inte och 23-åringen skulle senare få 60 000 kronor i ersättning av staten för att ha suttit oskyldigt frihetsberövad. 

Hur gick det till när en ung man som en gång tillhört Asir närmade sig Bandidos supportergäng X-team för att senare bli fullvärdig medlem i den internationella mc-klubben? 

Klart är Linköpingsbon redan under våren 2010 blev aktuell i en polisutredning som rörde den då dödliga konflikten mellan X-team och det Syrianska brödraskapet i Södertälje. Den 2 april 2010 avlossades ett stort antal skott mot en bil i Södertälje. Skotten avlossades från en bil som vid den aktuella tidpunkten ägdes av den då 19-årige Linköpingsbon. Samma dag som skottlossningen skedde anmälde 19-åringen att bilen skulle ha stulits. 

Han åtalades senare för skyddande av brottsling – men friades av både tingsrätten och hovrätten. Enligt hovrätten var det klart att 19-åringen hade agerat "målvakt" för bilköpet. Linköpingsbon försäkrade dock att han inte hade något med skottlossningen att göra. Han påstod också att han saknade kunskap om Bandidos eller Syrianska Brödraskapet, utöver vad massmedia hade rapporterat. 

Att leva som kriminell innebär att man alltid har polisens ögon på sig. Och den blivande Bandidos-medlemmen hade verkligen polisens ögon på sig. Under våren 2017 kunde polisens spanare konstatera att han ägnade sig åt att langa cannabis till ungdomar i Linköping. En av köparna var endast 16 år gammal. Polisutredningen visade även att mannen lät en 21-årig kvinna, som saknade bostad, hjälpa till med de småskaliga narkotikaaffärerna. Han dömdes till fängelse i fyra månader.  

Det var inte bara polisen som intresserade sig för Linköpingsbons aktiviteter. Den 3 oktober 2019 åkte två tjänstemän från Kronofogdemyndigheten hem till honom för att utmäta en skuld. Den blivande Bandidos-medlemmen uppskattade inte besöket. Han begärde att få tjänstemännens namn och tjänstenummer. Han påstod även att det fanns övervakningskameror i lägenheten och sträckte fram en burk med mynt som skulle täcka skulden. Efter en stund sade han till tjänstemannen att denne hade räknat nog och tog fram sedlar istället.

När Linköpingsbon till slut sade att han skulle åka hem till en kronofogde och leta igenom dennes saker passerade han en gräns. Linköpings tingsrätt skulle senare döma honom för förgripelse mot tjänsteman. Straffet blev dagsböter. 

Vid tiden för Kronofogdens besök var Linköpingsbon öppen med sin koppling till X-team och Bandidos. På sociala medier lade han ut bilder där han bar X-teams tröja och poserade framför Bandidos märke. 

I november 2019 lade han ut en bild på sig själv där han bar ett märke som visade att han var prospect i Bandidos Stockholms-avdelning. I januari i år lade han ut ännu en bild som visade att han avancerat ytterligare i mc-gängets hierarki. Han hade då blivit provmedlem – så kallad probationary. Så sent som den 18 juli lade 30-åringen ut en bild som visade att han blivit fullvärdig medlem i Bandidos. Han hade då drygt fem veckor kvar att leva. 

I ett försök att dämpa konflikten mellan Bandidos och Bergagänget har polisen ökat sin synlighet i de utsatta stadsdelarna. 30-åringen uppskattade inte polisens närvaro. 

Den 5 maj i år skickade han ett mejl till Justitieombudsmannen, JO, där han ville anmäla Linköpingspolisen. Han beskrev i anmälan hur han och två kamrater suttit på en restaurang i Skäggetorps centrum när det kom in två poliser. "Den ena okända polismannen säger till oss att vi får sitta och äta där vi är men vi får inte gå upp till centrum med våra tröjor på oss", skrev 30-åringen till JO. 

30-åringen påstod att han blev visiterad och sedan avvisad, vilket tydligen gjorde honom upprörd. Han skrev vidare att han och hans kamrater bar kläder från en "mc-klubb" och att "vi går under föreningsfriheten i Sverige". 30-åringen framhöll att föreningsfriheten skyddas av grundlagen. 

Knappt fyra månader senare mördades 30-åringen på en restaurang i Skäggetorp centrum. Ingen har gripits för dådet. 

Skjutningar i Linköping

Skäggetorp 26 april: Skottlossning utomhus. 

Berga 19 maj: En 20-årig man skjuts ihjäl.

Innerstaden 8 juli: Skottlossning på central restaurang i Linköping. 

Berga 5 augusti: En 16-åring skjuts ihjäl och en 15-åring får allvarliga skottskador. 

Lambohov 5 augusti: En 18-årig man misstänks ha jagat tio personer, beväpnad med ett vapen. 

Ryd 16 augusti: Skottlossning. 

Skäggetorp 25 augusti: En 30-årig man skjuts till döds på i Skäggetorps centrum.

Ryd 15 september: 19-åring blir skjuten i Ryd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!