Såg insatsen mot grannens lägenhet: "Brakade till"

Grannen hade precis påbörjat jobbdagen när ett brak hördes i trapphuset. Därefter syntes beväpnade poliser med hjälmar utanför dörren.
– Det var inte Kling och Klang som var där precis, säger personen som blev vittne till tillslaget som var en del av den internationella jätteoperationen "Trojan Shield".

Grannen berättar att en stor smäll hördes när polisen slog till mot en lägenhet på en central adress i Linköping.

Grannen berättar att en stor smäll hördes när polisen slog till mot en lägenhet på en central adress i Linköping.

Foto: Läsarbild, TT

Linköping2021-06-08 14:06

Som vi tidigare berättat gjorde polisen tillslag mot flera adresser runt om i Linköping under måndagen. Räderna gjordes som en del av "Trojan Shield", en mycket omfattande operation där bland annat 16 europeiska länder deltagits, och där arbetet letts av Sverige och Nederländerna i samarbete med Europol.

Ett av tillslagen i Linköping skedde på en central adress runt klockan 09 på morgonen.

Vi har talat med en person som bor granne med den aktuella lägenheten. Personen berättar att det har rört sig mycket personer vid bostaden det senaste året.

– Jag tycker att det varit personer man inte känt igen. I övriga trappuppgången har det varit väldigt lugnt men just utanför den här lägenheten har det varit stökigt ibland. Det har legat kartonger utanför och häromdagen låg ett påslakan utanför hissen, berättar grannen.

Personen satt själv och arbetade under måndagen när en stor smäll plötsligt hördes från trappuppgången.

– Det brakade till rejält. Sedan hörde jag röster som skrek att man kom från polisen. Jag gick ut i hallen och kollade genom nyckelhålet, säger grannen.

Ute i trappuppgången såg personen ett större antal poliser, utrustade med hjälmar och vapen. 

– Det var ju inte Kling och Klang som var där precis. De hade full utrustning på. Sedan kom det även poliser med hundar, säger personen och berättar att det åtminstone var tre piketbussar och en målad polisbil på gatan utanför.

Grannen säger att poliserna var kvar en längre stund i lägenheten innan de lämnade platsen. Under dagen var en låssmed på plats och på tisdagen syns knappt några spår från händelsen.

– Jag tror inte att det var någon i lägenheten när de genomförde tillslaget, så de kammade nog noll där, säger personen.

Under tisdagsförmiddagen uppgav polisen att 155 personer frihetsberövats i samband med operationen, varav 75 av dessa gripanden skedde under måndagen. Dessa frihetsberövanden har kunnat genomföras tack vare information från den krypterade chattjänsten Anom, som kriminella använt för att planera brott. Tjänsten är nu nedsläckt och under tisdagen framkom att verktyget utformats i det dolda av FBI, just för att kunna få en unik inblick i brottslighet runt om i världen.

Arbetet med "Trojan Shield" har omslutits av stor sekretess, och polisen menar att insatsen har gjort att ett tiotal planerade mord stoppats i Sverige. Ett enormt arbete, som grannen i Linköping fick en kort inblick i under måndagen.

– Jag har ju förstått nu i efterhand att det hade med det att göra. Det är ju fantastiskt att de har genomfört det här, men man blir ju lite chockad när det sker utanför ens egen dörr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!