Det var 2020 som grannen installerade de fyra kamerorna vid en bostad i Linköping, enligt anmälaren. Av dessa beskrivs hur tre är riktade mot anmälarens fritidshus, tomt och badplats med brygga, och den fjärde ska vara riktad mot en mindre väg där allmänheten kan färdas.
När anmälaren försökte prata med grannen och förklara att det inte är tillåtet att filma grannars hus så blev det ingen förändring. Nu har personen lämnat ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten. "Vi känner oss hela tiden övervakade och vår personliga integritet är påverkad i hög grad", står det i anmälan.
Integritetsskyddsmyndigheten har nu tagit beslut om att utreda om kamerabevakningen följer reglerna, och har inlett ett tillsynsärende.
Det är inte lagligt att kamerabevaka sina grannar. Det är däremot tillåtet att bevaka sin egen bostad eller tomt och det krävs inget tillstånd för att göra det – men om någons annan tomt fångas på kameran så är bevakningen inte laglig. Det är inte heller tillåtet att kamerabevaka platser som allmänheten har tillträde till.
Enligt Integritetsskyddsmyndigheten har en person som blir övervakad rätt att både invända mot bevakningen och begära tillgång och radering av materialet.
När myndigheten är färdiga med granskningen kommer personen som utreds att få besked om huruvida den måste vidta några korrigerande åtgärder. IMY kan till exempel påföra administrativa sanktionsavgifter enligt dataskyddsförordningen.