Grannarnas klagan nobbas

Grannarna oroades över ökat antal bilar och skugga från de nya husen vid Ebbepark i Linköping. Nu slår domstolen fast att kommunen har rätt att bestämma var det ska byggas.

En grov skiss över hur området Ebbepark kan se ut i framtiden.

En grov skiss över hur området Ebbepark kan se ut i framtiden.

Foto: Linköpings kommun

LINKÖPING2017-02-27 19:00

Det gamla industriområdet som en gång huserade Wahlbecks repslageri verkar nu kunna bebyggas med bostäder. Bröderna Wahlbeck tillverkade trossar av hampa men sålde alltihop år 1972 till företaget Tarkett. Den nya ägaren blev inte långvarig utan lade ner fabriken redan året därpå.

Sen dess har kommunen och olika kommunala bolag ägt marken. Det har kallats Wahlbecks företagspark men döptes förra året om till Ebbepark.

Nu är det Sankt Kors fastighets AB som är ägare och de ska tillsammans med Stångåstaden bygga bostäder i området. På sikt kan det bli upp till 650 nya bostäder, men samtidigt ska det fortfarande finnas plats för företag och ett levande stadsliv.

Tre grannar har förggävesäves försökt påverka planerna, det rör sig om två privatpersoner samt en bostadsrättsförening. De har dels anmärkt på kommunens beräkningar över hur trafiken kommer att öka, dels på att de nya husen kommer att lägga flera befintliga bostäder i total skugga.

Mark- och miljödomstolen som prövat deras överklaganden har nu kommit fram till att kommunen har all rätt att planera bostäder. Domstolen slår fast att Linköpings kommun har handlagt ärendet korrekt och dessutom gjort en rimlig avvägning mellan allmänna och enskilda intressen. Med den motiveringen avslår domstolen grannarnas överklaganden.

Domstolen konstaterar också att en kommun har rätt att – inom ganska vida ramar – avgöra hur marken i den egna kommunen ska användas.

Mark- och miljödomstolens beslut kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen fram till den 10 mars, men där krävs prövningstillstånd.

Under de år som planeringen av området pågått har vissa förändringar gjorts. Bland annat ville markägaren Sankt Kors riva mycket mer, men efter att länsstyrelsen protesterat fick fyra byggnader rivningsskydd. Dessa är det gamla marketenterietfrån 1941 (långsmal ljus byggnad som i dag hyser kontorslokaler), panncentralen från 1937 och Wahlbecks gamla kontorsbyggnad från 1917 (ljust putsat hus). Det fjärde huset som skyddas mot rivning är den stora fabrikslokalen från 1967 på Westmansgatan 47.

Utöver dessa ändringar så har två områden senarelagts. Det är det sydöstra hörnet och ett område i norra delen som gränsar till två villor som på sikt ska rivas.

Det första politiska beslutet för att kunna bygga bostäder på Wahlbecks fattades på sensommaren 2013. Då styrdes Linköpings kommun av Alliansen bestående (M,C,KD,L) och Muharrem Demirok (C) var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!