Gångbron – eller inspektionsbryggan, som Tekniska verken kallar den – går mellan Bränninge och Vallby, ett stenkast öster om riksväg 34 och strax väster om Kaga.
För riktigt länge sedan fanns det ett vadställe över Svartån här. 1907 byggdes järnvägen till Klockrike med en bro som de närboende kunde nyttja för att ta sig torrskodda över ån.
När bron revs på 1960-talet utnyttjade Tekniska verken fundamenten för att bära upp råvattenledningen från Ljungsjön. På ledningen anlades en smal metallbro och det är den som Tekniska verken nu vill stänga av säkerhetsskäl.
– Det skulle försämra livskvaliteten rejält för oss som bor här. Bron är vår livsnerv. Plötsligt skulle vi hamna långt från dem som alltid varit våra närmaste grannar, säger Peter Forsberg som bor vid ån.
När vi träffar ett 20-tal av grannarna är det många som är upprörda.
– Jag kan cykla till jobbet i Malmslätt tack vare bron. Barnen behöver den för att ta sig till skolbussen, säger Annika Andersson.
– Jag brukar springa på andra sidan ån. På Krängevägen är det för farligt och där vågar man heller inte låta barnen cykla. Utan bro blir vi mer bilberoende – vi kommer att behöva åka en mil runt via Bergsvägen. Det klingar illa med kommunens miljömål, säger Malin Brynne.
De närboende håller med om att säkerheten på bron kunde vara bättre. På sidorna finns bara ledstänger, så ett galler eller nät vore bra. Men det borde inte vara omöjligt att åtgärda, tycker de, och tillägger att de är beredda att vara med och betala om det krävs.
Men Tekniska verkens inställning är klar. Nästa vecka ska ett staket upp som spärrar av bron.
– Det är inte en bro, det är en inspektionsbrygga och den borde ha varit avstängd för länge, länge sedan. Om det händer något är vi ansvariga och dessutom vet vi inte om den kan påverka vattenledningen. Det är ju en huvudledning som försörjer Linköping med dricksvatten, säger Mile Elez, teknisk direktör.
Men det har ju gått att gå på bron i över 50 år?
– Ja, men vi har ett helt annat säkerhetstänkande i samhället än vi hade för 50 år sedan. På Tekniska verken bygger vi nu mer och mer stängsel och grindar runt våra anläggningar.
Tekniska verkens ordförande Gösta Gustavsson (C) menar att de boendes behov av att gå över ån inte är bolagets ansvar.
– Som styrelse har vi bara att se till bolagets bästa och ur bolagets synpunkt är det här en ren säkerhetsfråga, säger han.
De boende menar att det också är en viktig landsbygdsfråga. Vad säger du som centerpolitiker om det?
– Jag har stor förståelse för att det här är angeläget för dem som bor där. Men i en bolagsstyrelse ska man inte driva politik. Vill man politiskt göra något åt det här är det en fråga för de politiska nämnderna.
Vi skickar frågan vidare till Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– Båda sidor har rätt här. Om Tekniska verken anser att det inte längre går att ha passagen öppen för att säkra Linköpings vattenförsörjning så måste jag respektera det. Men det uppstår ju ett problem som måste adresseras. Jag ska träffa de inblandade i nästa vecka för att lyssna och se om det går att hitta lösningar, säger Demirok.
En kilometer västerut, vid Svartåfors kraftverk, finns en annan gångbro som för närvarande är avstängd medan kraftverket renoveras. Där planerar kommunen att finansiera fallskydd så att den åter kan användas av allmänheten.