Görans bästa tips för kräftfisket – där kräftorna är som störst

Kräftsäsongen i Sverige har börjat och vi har träffat en riktig östgötsk expert när det kommer till att fiska kräftor: Göran Ingvald. Han fiskar i Göta kanal där han menar att kräftorna är som störst i Östergötland.

"Jag är uppvuxen i Berg. Jag har åkt i den här kanalen hela livet och vet varenda sten i kanalen. Så jag vet vad jag pratar om", säger Göran Ingvald, den självutnämnde kräftfiskeexperten i Göta kanal, till vänster. Till höger sitter Johan Peterson.

"Jag är uppvuxen i Berg. Jag har åkt i den här kanalen hela livet och vet varenda sten i kanalen. Så jag vet vad jag pratar om", säger Göran Ingvald, den självutnämnde kräftfiskeexperten i Göta kanal, till vänster. Till höger sitter Johan Peterson.

Foto: Elsa Petersson

Linköping2024-08-11 15:00

– Den största kräftan jag hittat i Göta kanal var 25 cm lång, den tog jag hem och åt till middag, säger Göran Ingvald och skrattar.

Vi möter den självutnämnde kräftexperten vid kanalen i Ljungsbro. Under morgonen har han lagt ut några burar tillsammans med vännen Johan Peterson. Johan är även ordförande i Vreta kloster scoutkår och har sedan några år tillbaka fått ett intresse för kräftfiske och fiska ofta med familjen.

– Det finns tre steg kan man säga när det gäller kräftfiske. Du ska fiska dem, du ska koka dem och du ska äta dem. Och det roligaste tycker jag är att fiska dem, säger Göran och skrattar.

Göran har fiskat hela sitt liv, men förr var det mest fisk han ville ha, nu handlar det mer om kräftor. Kräftorna i kanalen har funnits i ungefär 15 år, säger Göran. Signalkräftor planterades i Vättern 1969, efter att flodkräftan slagits ut av kräftpest. Signalkräftorna har sedan vandrat till kanalen. Och de i kanalen är mycket större än de i Vättern, tycker Göran.

undefined
Görans rekord ligger på 100 kräftor i en bur från fisket i Göta kanal.

När man fiskar kräftor så finns det olika typer av bete att ha i buren. Tidigare modeller av burar har en nål där du kan sätta fast en bit fisk. Nu för tiden används en liten låda i plast som man lägger i buren. Där kan man ha hackad fisk eller pellets. Pelletsen sväller i vatten och luktar starkt så kräftor lockas in i buren. 

– Kräftorna kommer ut när det är mörkt. Därför är det bäst att lägga ut burarna på kvällen och ta upp dem på morgonen, säger Johan.

– Kanalen är grund och välvd. Därför passar runda kräftburar bäst, säger Göran vars rekord är 100 kräftor i en och samma bur.

Vad ska man tänka på när man har fiskat kräftor?

– Du ska förvara dem svalt. En sur handduk eller något sånt att lägga över hinken. Sen måste man tänka på att inte ha för mycket kräftor i hinken, för då kan de ju kvävas. Och man bör koka dem samma dag som du har fiskat dem, säger Göran.

Hemma efter en fisketur brukar han lägga kräftorna i diskbaljan och borsta dem noga under magen. Han vill att vattnet ska koka rikligt så att kräftorna dör snabbt. Han använder sedan en kastrull på fem liter där han lägger i fem kräftor i taget. När de är röda så tar han ut kräftorna och lägger åt sidan. I en annan kastrull har han dill, socker, salt och porter som han kokar kräftorna i.

– Det är allt man behöver i. Det bästa receptet, säger Göran.

Man måste ha ett fiskekort för att fiska kräftor. Ett fiskekort kostar 500 kronor för Göta kanal. Då får man placera fem stycken burar på 20 meter var som helst i kanalen. Kortet räcker i en dag och man får endast fiska under tiderna 22–07 i kanalen på grund av båttrafiken.

– Idag kan kräftor i matvarubutiken kosta 400 kronor för ett kilo, så får du några kilo så blir det mer lönsamt att fiska egna. Sen har man ju varit med om en upplevelse som verkligen inte kan jämföras med att köpa från frysdisken, säger Göran.

Göran håller i fiskekurser för barn tillsammans med Medborgarskolan. Barnen får åka med ut i båtarna och fiska. Det brukar komma upp till 80 barn på deras tillställningar, fler av dem är nyanlända i Sverige.

– Det är en glädje att kunna släppa ut barn på sjön och få vara med när de upplever det för första gången. Att kunna visa upp Sverige och vad vattnet och fisket kan erbjuda. Flera av de nyanlända barnen har aldrig varit ute på sjön i en båt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!